Президентът на Албания Илир Мета и премиерът Еди Рама приветстваха решението на българския парламент "за вдигането на ветото за Република Северна Македония", съобщи МИА. 

В съобщение в Туитър албанският премиер Еди Рама  посочва, че отново е имал разговор с лидера на българската опозиция Бойко Борисов, на когото благодарил за неговата роля за вдигането на ветото. Рама пише, че неговата партия е спасила имиджа на България и ЕС и призовава ЕС да действа бързо. 

Депутатите решиха: България подкрепя Северна Македония за ЕС

И президентът на Албания Илир Мета, който днес за последен ден е на този пост, нарече  премахването на ветото за Северна Македония  "дългоочаквана вест" от България. В реакцията си във Фейсбук  Мета пише, че това гласуване  е отворило пътя на Албания  за начало на преговори за членство. 

Най-накрая дойде дългоочакваната новина от приятелска България, която винаги е била твърд поддръжник на нашия процес  за членство. Гласуването на българския парламент за премахване на ветото за Северна Македония  отвори пътя за начало на преговори за членство на нашите две страни. Чакаме следващите новини  от срещата на Европейския съвет, който още продължава, написал Мета. 
БТА