Напрежение по оста София-Тирана. 

Премиерът на Албания се обърна към българското Външно министерство с публикация в Туитър. Той написа: "О! Българското външно министерство има проблем с начина ми на говорене! Честно. Аз имам проблем и с начина, по който България иска да реши двустранните проблеми, като използва процеса на разширяване като средство за отвличане на две страни от НАТО! Спокойно, приятели: Вдигнете ветото или ще ме търпите!", се казва в публикацията. 
По-рано през деня българското външно министерство осъди думите на албанския премиер от вчера. "Блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС от страна на България е "позор", заяви Рама при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС, които той също така обвини в „безсилие“. 

"Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама пред репортери, имайки предвид нахлуването на Русия в Украйна.

Еди Рама: Дадоха ни само по 3 минути

Днес от МВнР призоваха албанския премиер да съобразява изразните си средства. "Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", категорични бяха от ведомството. 

Вицепремиерът Корнелия Нинова също осъди думите на Рама. Във Фейсбук тя определи изказването му като "обидно, неуважително и неприемливо както за България, така и за държавите членки на ЕС".