/ БТА
1050 души вече са пристигнали в Армения
Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на свой кореспондент на място.

Според цитирания източник хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения.

Напрежението в Нагорни Карабах: Армения е готова да приеме всички сънародници

В сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се самеси.
 

БТА


През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

По-рано днес Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.
 

БТАДнес първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души. 
1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.
Николай Станоев/БТА