/ БГНЕС
Армения е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат анкава, заяви министър-председателят Никол Пашинян в обръщение към нацията, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни - явна критика към Русия, основния съюзник на Армения сред големите сили, отбелязва Ройтерс.

"Арменците в Нагорни Карабах все още са изправени пред заплахата от етническо прочистване", каза Пашинян, цитиран от ТАСС.

"През последните дни в Нагорни Карабах пристигна хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията", допълни арменският премиер.

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", посочи Пашинян.

Близо 120 000 етнически арменци в Нагорни Карабах ще се преселят в Армения, тъй като не искат да живеят под властта на Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване, казаха пред Ройтерс ръководителите на сепаратисткия анклав.

"Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах", допълни арменският премиер.

Междувременно стана ясно, че руските миротворци ще ескортират до Армения останали без дом арменски семейства от Нагорни Карабах, които пожелаят това, съобщиха етническите арменски власти в отцепническия регион, цитирани от Ройтерс.

"Уведомяваме ви, че семействата, които са останали без покрив при неотдавнашните военни операции и които са изразили желание да напуснат републиката, ще бъдат изведени от руските миротворци", посочиха властите във Фейсбук.

Правителството скоро ще предостави информация за прехвърлянето и на други групи от населението.
Владимир Сахатчиев, Алексей Маргоевски/БТА