/ / Gulliver/Getty Images
Преговарящите от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания не успяха днес да постигнат окончателно споразумение по условията за Брекзит заради въпроса за ирландската граница, съобщи главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от АФП.

Юнкер е убеден, че ЕС ще постигне споразумение с Лондон за Брекзит

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т.нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа Барние в Twitter след среща с британския преговарящ Доминик Рааб в Брюксел.
 
ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС.

Сделката за Брекзит: споразумение или още преговори

Британският министър-председател Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.
 

/ Gulliver/Getty Images


Барние каза, че ще информира останалите 27 страни в ЕС и Европейския парламент за преговорите за Брекзит в сряда на вечерята на лидерите на ЕС, преди срещата им в четвъртък с Тереза Мей.

Преговарящите обявиха днес пауза в преговорите в Брекзит и ще изчакат резултата от срещата на върха на ЕС през седмицата, преди да ги подновят, предаде Ройтерс.
БТА