/ Thinkstockphotos
Великобритания ще напусне Европейския съюз "фактически, не само формално", казва министърът за Брекзит Доминик Рааб в реч, която предстои да произнесе днес, предаде Ройтерс.

Рааб предупреждава, че британската "готовност за компромис не е безгранична" и че има голяма вероятност Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Лейбъристите ще гласуват против плана на Тереза Мей за Брекзита

Британското правителство възприе по-твърд тон в отношенията с ЕС, разгневено от критиките, които някои лидери от общността отправиха на среща в Австрия миналия месец срещу част от предложенията на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит.

Мей прогнозира: Англия - шампион по футбол, но не и Великобритания обратно в ЕС

Министрите от правителството й обаче също така искат да използват годишната конференция на управляващата Консервативна партия, за да се опитат да спечелят подкрепата на поддръжниците на Брекзит, които се страхуват, че Мей води Великобритания само към формално излизане от ЕС.

Мей призова ЕС да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит

"Моят подход към Брекзит е прагматичен, не догматичен. Нашите предложения ще доведат до историческо споразумение, осигуряващо пътна карта за излизане от ЕС и окончателна сделка, която ще бъде добра за цялата страна", казва Рааб в предстоящата реч според извадки от нея.
"Но нашата готовност за компромис не е безгранична. Ние напускаме ЕС фактически, не само формално", каза той.

Европа е готова и при провал на преговорите за Брекзит, каза Юнкер

По думите му правителството ще се бори срещу всеки опит Великобритания да бъде държана твърде плътно в сферата на ЕС или да бъде разцепена, като бъде принуден нейният район Северна Ирландия да приеме различни митнически правила.
БТА