/ БГНЕС
Британската Лейбъристка партия възнамерява да гласува против каквато и да било сделка за напускането на ЕС, сключена от консервативното правителството на премиера Тереза Мей. Това заяви Киър Стармър, говорител по въпросите на Брекзита на лейбъристите, които са главната опозиционна партия във Великобритания, цитиран от Ройтерс. 

Мей призова ЕС да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит

Той намекна, че лейбъристите, които тези дни имат партиен конгрес, са отворени по въпроса за насрочването на нов референдум за Брекзита.

"Всички признават, че преговорите вървят зле и сякаш отиваме към лоша сделка или даже без сделка", каза Стармър по телевизия Би Би Си. "Ние, Лейбъристката партия, ще гласуваме против лоша сделка или ще гласуваме срещу "без сделка", защото това не е добро за нашата страна, нито е това, за което хората гласуваха". 

Мей прогнозира: Англия - шампион по футбол, но не и Великобритания обратно в ЕС

Лейбъристите са огласили шест условия, на които трябва да отговаря споразумението за раздяла с ЕС, сред които са запазването на здрави връзки със съюза в бъдеще и оставането на Великобритания в единния пазар и митническия съюз. По този повод Стармър каза, че Мей е на път да не изпълни тези условия. 

В речта си пред конгреса в Ливърпул по-късно днес се очаква Стармър да каже, че кабинетът на Мей няма работещ план за Брекзита и че той няма да събере мнозинство в парламента за "предложенията от Чекърс" (наречени така по името на правителствената резиденция). 

Европа е готова и при провал на преговорите за Брекзит, каза Юнкер

Лейбъристите може да изиграят решаваща роля за одобряването или отхвърлянето на споразумението с Брюксел за развода, отбелязва Ройтерс. Мей разполага с работно мнозинство от едва 13 гласа в 650-местната Камарата на общините, но миналия месец един бивш младши министър каза, че 80 консерватори ще гласуват в парламента против споразумение, основано на постулатите от Чекърс. 

Днес в Ливърпул делегатите на лейбъристкия конгрес ще гласуват по въпроса за евентуалното насрочване на нов референдум за Брекзита, в случай че Мей не успее да прокара своя план в долната камара на парламента. 
БТА