Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / БГНЕС, архив
Дебатите във Великобритания по излизането й от Европейския съюз са все още много далече от реалността, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на публичен форум в германския град Фрайбург, предаде Ройтерс.

Британски министър бе разкритикуван, след като сравни ЕС със Съветския съюз

"Понякога имам впечатлението, че британците мислят, че ние напускаме Великобритания, а всъщност е точно обратното", каза Юнкер, разсмивайки публиката от няколко хиляди души. А после добави, че британското общество никога не е било правилно информирано за последствията от напускането на ЕС.

Великобритания: Ще напуснем ЕС "не само формално"

"Във Великобритания така и не се състоя реална кампания по референдума в смисъл на информационна кампания, - посочи той, когато бе запитан за възможността на втори референдум на Острова за членството в ЕС. - Британците, включително и някои министри в правителството, едва сега разбират колко много въпроси възникват във връзка с това."

"Ако преговорите (по въздушния транспорт), например, се провалят, британски самолети няма повече да могат да кацат на континента. Хората не знаеха това, а вероятно трябваше да им се каже", продължи той.

Мей прогнозира: Англия - шампион по футбол, но не и Великобритания обратно в ЕС

Юнкер добави, че Брекзит вече е "въпрос на миналото" и че иска да се занимава с бъдещето на ЕС, състоящ се от 27 страни. "Ние сме в разгара на трудните преговори за Брекзит и аз съм изцяло за намиране на добър начин да сътрудничим с британците като приятели. Трябва да запазим добрия тон", подчерта той.
БТА