Джереми Хънт
Джереми Хънт / БГНЕС
Британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Франс прес.

Вчера Хънт обвини ЕС, че се стреми "да накаже" Великобритания заради решението й да го напусне и направи паралел с опитите на Съветския съюз да попречи на гражданите си да напускат територията му.

Питър Рикетс, който от 2006 до 2010 г. е бил постоянен секретар на външното министерство, окачестви в Туитър изказването на Хънт като "глупости, които са недостойни за британски външен министър".

През юли: Мей назначи свой верен човек за британски първи дипломат

"Каквото и да е мнението ви за Брекзит, за британския външен министър е шокираща грешка в преценката да сравни ЕС със Съветския съюз", заяви в Туитър Саймън Фрейзър, постоянен секретар във външното министерство от 2010 до 2015 г.

Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март 2019 г., но шест месеца преди крайния срок преговорите по споразумение за раздялата буксуват.

Хънт през юли: Само Путин би се зарадвал на липсата на споразумение за Брекзит

Джереми Хънт
БГНЕС

"За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време", заяви главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на журналистически въпрос днес.

В речта си Джереми Хънт говори за свое посещение в Латвия, която по думите му е станала "модерна демокрация, член на НАТО и ЕС" след придобиването на независимост.
"Какво се случи с доверието и идеалите на европейската мечта? ЕС бе предназначен да брани свободата. Съветският съюз беше този, който пречеше на хората да заминат", заяви той.

"Ако превърнете европейския клуб в затвор, желанието за бягство няма да намалее, а ще нарасне и ние няма да сме единственият затворник, който се опитва да избяга", предупреди Хънт.

Джереми Хънт
БГНЕС

Британският външен министър направи гаф в Пекин, развесели домакините

На това посланичката на Латвия в Лондон отвърна в Туитър, че "ЕС донесе благоденствие, равенство, растеж и уважение" на страната й, докато Съветският съюз "унищожи живота на хората от три поколения".

Чешкият заместник външен министър Томаш Петршичек заяви в Туитър, че "ЕС наистина не е Съветският съюз".

"В Европа вземаме заедно решения в Брюксел, докато Москва решаваше от наше име, без нас", подчерта той.
БТА