Британски министър: Само Путин би се зарадвал на липсата на споразумение за Брекзит

/ БГНЕС, архив
Единствено руският президент Владимир Путин би се радвал на липсата на споразумение с Европейския съюз за Брекзит, заяви новият британски външен министър Джереми Хънт в интервю за френското обществено радио "Франс ентер".

Не се обсъжда въпросът за повторен референдум за Брекзит

"Ако приключим без споразумение, това би зарадвало единствено Путин", каза Хънт, цитиран от Франс прес.

Лондон: Рискът от Брекзит без споразумение е съвсем реален

Имайки предвид руската агресивност, трябва да признаем, че това е много нестабилен момент в историята, каза министърът и даде за пример анексирането на Крим и използването на химическо оръжие по улиците на Англия, говорейки за отравянето на бивш руски двоен агент и двама британци с нервнопаралитичния агент "Новичок".

Британското правителство представи плана си за отношенията с ЕС след Брекзит

Позицията на Франция по тези въпроси е много близка до нашата. Отговорността за сигурността в Европа е в това да запазим и развиваме сътрудничеството между нашите две страни, а не да вървим към разрив, отбеляза той.

При посещението си във Франция, външният министър за пореден път изтъкна рисковете, които крие възможността да не се стигне до сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Великобритания предлага зона за свободна търговия с ЕС след Брекзита

"Това, което ме тревожи в момента, е реалната опасност от Брекзит без споразумение", заяви Хънт малко преди да се срещне с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

Лондон ще установи опростена система за регистрация на гражданите на ЕС след Брекзит

"Британското правителство предложи решение, но се опасявам, че много хора в ЕС смятат, че би било достатъчно да почакат още за промяна в курса на Великобритания. Това обаче няма да стане, а един Брекзит без споразумение би бил трагедия за Европа. Ще има икономически трудности, но ние ще намерим начин да просперираме. Най-много обаче ме безпокои, че това може да промени настроенията на британците към Европа и ще повлияе дълбоко на международното ни партньорство. Това е много, много важен, исторически момент", каза Хънт на френски.

През юни: Британската кралица одобри закона за напускане на Европейския съюз

Тъй като раздяла е планирана за края на март догодина, по график до средата на октомври Лондон и Брюксел би трябвало да постигнат споразумение за условията на "развода си" и да положат основите на бъдещите си отношения. Преговорите обаче буксуват.
БТА