Британското правителство представи плана си за отношенията с ЕС след Брекзит

/ Thinkstock/Getty Images
Британското правителство представи в парламента подробностите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Брекзита на заседание, което временно бе прекъснато заради протест на депутатите, предаде Франс прес.

Мей за министерските оставки: Дължат се на разногласия по политиката за Брекзита

Планът, който бе одобрен от кабинета в петък, предизвика оставките на двама министри и подхрани опити за бунт в управляващото мнозинство. Когато министърът на Брекзита Доминик Рааб взе думата в Камарата на общините, за да представи Бялата книга за отношенията с ЕС след Брекзита, депутатите шумно протестираха, че не са получили копия от документа, което принуди председателя на парламента да прекъсне заседанието за няколко минути.

Доминик Рааб е новият министър по въпросите на Брекзит (ВИДЕО)

След това Доминик Рааб представи плана, който нарече "новаторски". Според тази Бяла книга Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия "без търкания" от двете страни на Ламанша.

Великобритания предлага зона за свободна търговия с ЕС след Брекзита

Тази зона за свободна търговия има за цел, чрез въвеждането на "опростена митническа договореност", да се избегне "твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия". Такава граница е червена линия и за Лондон, и за Брюксел.

През юни: Британската кралица одобри закона за напускане на Европейския съюз

Секторът на услугите пък ще е предмет на ново споразумение, което ще даде на Великобритания "свободата да проправи собствения си път в най-важните отрасли на икономиката си". Правителството обаче признава, че при услугите такова споразумение ще създаде повече бариери от сегашната ситуация и ще лиши финансовите институции от европейския им паспорт, който им позволява да работят без ограничения на континента.

Лондон ще установи опростена система за регистрация на гражданите на ЕС след Брекзит

Лондонското Сити заяви, че това е тежък удар за този британски финансов център. Що се отнася до движението на хора, Лондон иска да се създаде "нова рамка, която съблюдава британския граничен контрол", като същевременно позволява на гражданите да отиват "в съответните си страни".

Лондон прави и предложения за партньорство в областта на сигурността. Великобритания е готова да остане член на Европол и Евроюст и да изготви споразумения за координация по въпросите на външната политика и отбраната. Сега разгърнатите "оперативни способности" от двете страни на Ламанша ще се запазят.

Британците искат да имат последната дума по сделката за Брекзит

В рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел премиерът Тереза Мей увери, че тези предложения отговарят на вота на британците в подкрепа на Брекзита на референдума от юни 2016 г.
БТА