Десетки хиляди излязоха по улиците на Лондон, призовавайки към второ гласуване за напускането на Европейския съюз (ЕС) от Великобритания.

Анти-Брекзит привържениците бяха пред парламента, за да отбележат втората годишнина от референдума за раздяла с Евросъюза. Те настояваха за „народен вот“ дали да бъде одобрена или не финалната сделка, която премиерът Тереза Мей постигне с ЕС, ако въобще бъде постигнато някакво споразумение.

100 000 протестираха в Лондон навръх годишнината от референдума за Брекзит (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Бях потънала в сълзи, когато референдумът беше проведен, изглеждаше като че ли бъдещето ще е доста лошо“, споделя Чиара Лидури, 40-годишна италианка, живееща в Лондон.

БГНЕС


Демонстрантите се събраха на Пел Мел, преди да минат покрай офиса на Тереза Мей на „Даунинг стрийт“ по пътя си към Уестминстър, където слушаха речи на депутати, противници на Брекзит, сред които лидерът на либерал-демократите Винс Кейбъл и на бунтовника от торите Ана Сорби. „Брекзит не е приключена сделка, не е неизбежен, Брекзит може да бъде обърнат“, заяви Кейбъл. „Гласуването, което се проведе преди две години, не е вечно“, допълни той. 

Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

Демонстрантите носеха плакати с надписи като „Аз съм европейски гражданин“, "Iloveu" и „настояваме за гласуване по окончателната сделка за Брекзит“.
 

БГНЕС


Почти 2/3 от британците са убедени, че трябва да имат последната дума по сделката за Брекзит, сочи допитване до общественото мнение от тази седмица, въпреки че все още не е ясно какво би станало ако сделката, постигната от правителството, бъде отхвърлена.

Великобритания е готова да излезе от ЕС и без споразумение

В петък авиогигантът „Еърбъс“ предупреди, че може да се изтегли от Великобритания, ако Островът напусне Евросъюза без сделка. Предупреждение отправи и производителят на автомобили БМВ, според която компания климатът на несигурност влияе върху инвеститорите.
БГНЕС