/ Thinkstockphotos
Тази седмица Европейският съюз (ЕС) ще трябва да представи първия си дългосрочен бюджетен план без участието на британската икономика. Стойността на бюджета се очаква да е около 1 трлн. евро.
 
Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер, който ще представи плана, заяви, че са необходими сериозни мерки, за да се запълни дупката от 12-14 млрд. евро, оставена след Брекзит. Бюджет 2021-2027 се очаква да е една експлозивна смес - от намаляване на фермерските фондове, което ще разгневи френските фермери, до пари за развитие и искане за по-голяма вноска.
 
След Брекзит: Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет

Ще последва надпревара с времето, особено след като Европейската комисия (ЕК) иска бюджетът да бъде одобрен преди следващите избори за Европейски парламент (ЕП) през май 2019 г., два месеца след като Великобритания напусне. Страните от ЕС казват, че това е "невъзможно" предвид разрива между Изтока, Запада, Севера и Юга. "Те трябва да поемат отговорност за амбициите, които са изразили" за ЕС след "Брекзит", заяви анонимно служител в комисията на Жан-Клод Юнкер.
 

БГНЕС


Загубата на Великобритания лишава Съюза от един от най-големите нетни вносители в момент, когато блокът се опитва да финансира нови области, като отбраната и справянето с миграцията.
 
Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат

Част от страните, включително Австрия и Холандия, вече се борят срещу всяко искане за увеличаване на членската вноска. А Франция и Германия заявиха, че са готови да платят повече. Сумите, които са заложени за обсъждане, са огромни, нищо, че те представляват само малка част от цялото богатство на Европейския съюз. Настоящият бюджет за периода 2014-2020 г. представлява само 1% от БВП на Съюза.
 
Йотингер призова страните да увеличат вноските от националните си бюджети с "между 1,1% и 1,2%" за следващата "многогодишна финансова рамка". Но заедно с новите ресурси "ще има съкращения", предупреди германският комисар. Източници съобщават, че те ще бъдат "скромни", в размер на по-малко от 10%. Повечето ще бъдат насочени към двете области, които заедно съставляват почти 3/4 от всички разходи на ЕС.
 

Thinkstock/Getty Images


Общата селскостопанска политика на ЕС е на първо място в списъка със съкращения. Тя представлява 37% от разходите на блока. Това ще бъде трудно за преглъщане от Франция, чиито фермери са най-големите бенефициенти на средствата от фондовете. Париж заяви, че е готов да защити тази "съществена реформа", но "сигурността на помощта за земеделските производители не може да бъде засегната", коментира дипломатически източник.

Близо 30% от българския бизнес очаква негативи от Брекзит
 
Съкращенията ще бъдат насочени и към т.нар. кохезионни фондове, които се използват за финансиране на развитието в по-бедните европейски страни. Те представляват още 35% от бюджета на ЕС. Повечето от тези пари понастоящем отиват в страни, бивши членки на съветския блок, които все още наваксват икономически. Но южните нации като Испания и Италия започнаха да настояват част от парите да бъдат пренасочени, за да се справят с масовата безработица сред младите хора в техните страни.
 

Thinkstockphotos


Източните държави също са разтревожени от плановете на Комисията да обвърже средствата със зачитането на върховенството на закона. Полша и Унгария често са критикувани от Брюксел по въпросите на демокрацията и заради това, че отказват да приемат бежанци. "Няма да приемем произволни механизми, които ще направят фондовете инструмент за политически натиск, каза полският зам.-министър по европейските въпроси Конрад Шимански.
 
Някои от спестените средства ще бъдат насочени към охраната на границите на ЕС, като комисията планира да увеличи броя на служителите на граничната Фронтекс с близо 6000 души, съобщи източник от Европейската комисия.
БГНЕС