/ darikradio.bg
Томислав Дончев в
96651
Томислав Дончев в
  • Томислав Дончев в
Предварителните консултации по разпределянето на бюджета на ЕС след 2020 година са в ход, а след май месец ще започнат и истинските преговори. Това посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред Дарик, коментирайки разпределението на европейския бюджет след напускането на Обединеното кралство.
 
Според него в хода на преговорите позициите на отделните страни ще търпят промяна.

Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат
 
Дончев не потвърди, че страната ни е съгласна да има увеличение на вноската ни в общия европейски бюджет. В хода на тези преговори позицията на страната ни ще се уточнява, единствено посочи той.
 
С какво се обвързва харченето на парите, това е основното, което сега се разисква. Дончев даде пример, че се обсъжда идеята парите да се обвързват с върховенството на закона. Но според него, основният въпрос, който сега се дискутира е, как се определя нивото на върховенство на закона и дали то е на необходимото ниво.

След Брекзит: Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет
 
Другият въпрос, който се обсъжда, е с колко ще се съфинансират програмите от съответната страна. Според Томислав Дончев увеличение с 3,5 процента е приемливо.
 
Друг въпрос, който е свързан с кохезионната политика, е макроикономическата стабилност на съответната държава, посочи още Дончев.