/ Gulliver/Getty Images
Заплашено от неблагоприятен вот в Камарата на общините, британското правителство внесе промени в проектозакона за Брекзита, който представи днес за обсъждане в долната камара на парламента. Направената отстъпка даде резултат и кабинетът на премиера Тереза Мей спечели ключовото гласуване, предадоха световните агенции.

Брекзит може да се провали, предупреди британският външен министър

Правителството разполага с крехко мнозинство от 10 места в Камарата на общините. Мей се опитва да си върне подкрепата на депутати еврофили от своята Консервативна партия, които искат парламентът да има последна дума по окончателното споразумение за Брекзита.

Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

За да постигне това, британското правителство промени своя поправка в проектозакона за излизането на страната от ЕС, който представя за дебатиране днес в Камарата на общините, заяви министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.
 

Guliver/Getty Images


Досегашната версия на проектозакона се ограничаваше да позволи на депутатите консултативен вот по окончателното споразумение, ако такова изобщо има, без възможност да се противопоставят на резултата от преговорите. Внесената промяна обаче дава на председателя на парламента правото да реши дали парламентът може да предложи промени в споразумението, отбелязва АФП.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Преди да приемат променената от правителството версия за проектозакона за Брекзита, депутатите отхвърлиха с 319 срещу 303 гласа конкурентно предложение. То бе представено от няколко несъгласни с Мей депутати еврофили. Тяхното предложение предвиждаше британският парламент да има право на вето върху резултатите от преговорите за Брекзита и де факто да контролира процеса на излизане на страната от ЕС.
 

Thinkstockphotos

БТА