/ Thinkstockphotos
Неуспехът на Великобритания да изготви план за Брекзит вероятно ще доведе до принудително оставане на страната в митническия съюз на ЕС, дори след изтичането на крайния срок през 2020 г., заявиха британски депутати.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Удължаването на преходния период за страната е „единствената работеща възможност“, се казва в доклад на парламентарната комисия за Брекзит. Докладът също така критикува и усилията на Тереза Мей да намери алтернативно споразумение за митническия съюз, „въпреки че това е абсолютно неразделна част от бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания.“

„Няма време, за да се опитваме да създадем нови търговски и митнически сделки“, заяви председателят на комисията Хилари Бен.

Великобритания е готова да остане в митническия съюз и след 2021 г.

Кабинетът на Мей е в задънена улица спрямо двете решения за митническа сделка след 29 март 2019 г., когато е крайният срок за напускане на съюза и началото на преходния период.

Моделът за „максимално улесняване“ предполага използването на вече доказани договори за търговия и технология, която да избегне проверките по границата със система на „митническо партньорство“, която ще позволи на Великобритания да събира мита от името на ЕС за стоки, предвидени за континента.

Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат

„Като се има предвид, че тези министри обясняват, че нито една от опциите не е била обсъдена и е малко вероятно да бъдат готови до декември 2020 г., когато се очаква преходния период да свърши, това може да доведе оставането на страната в митническия съюз, докато алтернативно решение не бъде взето“, добави Бен.

Правителството пренебрегваше предложенията преходния период да бъде удължен до 2023 г. „Ние заявяваме ясно, че ще има само един преходен период и той ще приключи през декември 2020 г.“, заяви говорител на Мей. „Ние очевидно работим по множество въпроси, включително и бъдещите митнически взаимоотношения и нашето намерение е да сме готови“, допълни говорителят.

Ще запази ли Тереза Мей поста си, ако Лондон запази митническия съюз с ЕС?

Въпреки това днес във вестник „Таймс“ се появи информацията, че Мей реално обмисля да поиска такова удължаване на срока или втори преходен период за Обединеното кралство. До момента няма официално потвърждение на тази информация.

От ЕС пък очакват на предстоящата среща на върха на 28-29 юни да бъдат изяснени предложенията за гранични споразумения между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия - един от най-големите въпроси, свързани с митническата криза.
БГНЕС