Брекзит
Брекзит / ThinkStock/Getty Images
Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е заявил, че засега няма особен напредък в срещите с представителите на Лондон. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси.
Мей: Можете да ми вярвате за Брекзит

Тя отбеляза, че октомври остава крайният срок за постигането на съгласие по откритите въпроси, сред които е границата между Ирландия и Северна Ирландия. По нейните думи 25 на сто от въпросите, обхванати от преговорите, досега не са намерили решение.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Захариева уточни, че предстои решение дали Европейският съвет ще обсъди през юни тази тема. Предварителните очаквания бяха държавните и правителствените ръководители от ЕС да оценят следващия месец напредъка, а от края на годината, ако бъде постигнато споразумение, то да бъде подложено на обсъждане в парламентите на държавите от ЕС.

Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат 

Вицепремиерът изрази очакването Лондон да се обвърже повече с преговорите в следващите седмици. До октомври остава малко време, гражданите и бизнесът трябва да знаят какво ще се случи с напускането на Великобритания, посочи Захариева.
БТА