Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей пише в статия във вестник "Сънди таймс", че може да й се вярва, че ще изпълни обещанието за Брекзит. Тя обаче допълва, че нещата не могат да станат без компромиси. Възможно е това да е предупреждение към британския кабинет, който е силно разделен по въпроса за митническите споразумения с ЕС, предаде Ройтерс.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Разногласията в кабинета по въпроса излязоха на показ във вторник. Тогава министърът на външните работи Борис Джонсън окачестви предложенията за митническо партньорство на Великобритания с ЕС след Брекзит като "безумни".

Решението на Мей Лондон да излезе от митническия съюз с Брюксел се превърна в един от най-проблемните въпроси в дебатите около Брекзит. Той противопостави от една страна шефове на компании и проевропейски активисти, а от друга - група евроскептични депутати.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат 

Въпросът почти блокира дискусиите за Брекзит в Брюксел и политиката във Великобритания, където депутатите, подкрепящите излизането от ЕС, се изредиха да заклеймяват варианта, който, както се твърди, е предпочитан от Мей.

"Митническото партньорство" предвижда Великобритания да събира мита от името на ЕС, за да поддържа свободния поток на търговията със съюза.

Според "Сънди телеграф" най-малко 28 министри от кабинета на Мей възнамеряват да блокират предложението й. Но в статията си в "Сънди таймс" тя пише: "Можете да ми имате доверие, че ще изпълня обещанието за Брекзит".

Лондон иска по-дълъг преходен период след Брекзит

Сред някои министри от кабинета й, се обсъжда и друго предложение, което предвижда да се разчита на технологиите на бъдещето, за да се улесни търговията след Брекзит.
ЕС отхвърли и двете предложения.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

В статията си Мей допълва, че тя е представила различни варианти, но подчертава, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС, за да може Обединеното кралство да създаде своя независима търговска политика.
БТА