/ ThinkStock/Getty Images
Първият дипломат на Великобритания - евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен "провал" на Брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

„Индипендънт“: Ще започне кампания за втори референдум за Брекзит, обяви Сорос

Агенцията цитира сайта Бъзфийд нюз и изказване на Джонсън на частна вечеря, организирана от консервативна група за натиск. Борис Джонсън заяви, че министър-председателят Тереза Мей ще навлезе във фаза, в която ще се държим далеч по-нападателно с Брюксел.

Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

"Трябва да приемете, че сега нещата може да се провалят. Окей? Не искам никой да изпадне в паника, докато се провалят. Без паника. Накрая всичко ще се уреди", добави британският външен министър.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Брекзитът ще бъде необратим, но може би няма да е такъв, какъвто го искаме, допълни Джонсън. Според него има голям риск кралството да приеме споразумение, което нарушава много "червени линии" в очите на радетелите за безкомпромисен Брекзит, какъвто е и той.

Британският външен министър Борис Джонсън
БГНЕС, архив

По думите му документът може да задържи страната "в орбита около ЕС, в митническия съюз и до голяма степен в общия пазар". "Ако нямате куража да настоявате за независима политика, няма никога да получите икономическите изгоди от Брекзита. Никога няма да получите политическите изгоди от Брекзита", каза той.

Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат

Според първия британски дипломат Доналд Тръмп използва твърди методи в отношенията си с Брюксел. "Представете си Доналд Тръмп да направи Брекзита. Той би се заловил с това, действайки крайно твърдо", отбеляза той. "Все повече се възхищавам от Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че има метод в неговата лудост", добави Джонсън.
 
БТА