Лондон
Лондон / ThinkStock/Getty Images
Гражданите на Европейския съюз, намиращи се във Великобритания, ще могат да се регистрират от есента за получаването на право на пребиваване след Брекзит, предаде Франс прес, позовавайки се на изявления от днес на британското правителство.

Камарата на лордовете в британския парламент одобри законопроекта за Брекзит

Повече от четирите милиона граждани на държави членки на ЕС, които продължават да живеят във Великобритания, ще могат да се ползват от свободата на движението през преходния период от 21 месеца след излизането на страната от ЕС на 29 март 2019 г.

Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

Тези граждани ще могат да започнат да се регистрират за получаване на право на пребиваване "от есента на тази година", като целта е механизмът да заработи с пълна сила преди март 2019 г. и да е възможно най-опростен, заяви британският вътрешен министър Саджид Джавид пред Камарата на лордовете.

Молбите за получаване на право на пребиваване ще могат да се подават онлайн и чрез телефонно приложение, обяви правителството. Подателите ще трябва да докажат самоличността си, да предоставят доказателство, че пребивават във Великобритания и не са извършили сериозни правонарушения. Няма да се изисква гражданинът да има определен минимален доход.

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Пребиваващите във Великобритания преди края на преходния период (31 декември 2020 г.) граждани на ЕС ще могат да подават молбите си до 30 юни 2021 г.
Цената за подаването на молба ще е 65 британски лири, а за ненавършилите 16-годишна възраст - 32,50 лири.
БТА