/ Thinkstockphotos
Борис Джонсън отново атакува плана на Тереза Мей
Въпросът за повторен референдум за Брекзит не стои на дневен ред и трябва да бъде уважавана волята на британските гласоподаватели. Това заяви британският министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб на пресконференция в Брюксел след среща с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, предаде ТАСС.
 
По думите на Рааб двамата с Барние са се разбрали следващата им среща да бъде в средата на август, а след това да преговарят по веднъж седмично.
 
Британецът изрази увереност, че бъде намерена работеща опорна позиция, която да помогне за решаване на въпроса за границата с Ирландия след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Доминик Рааб подчерта, че споразумение няма да има, докато не бъде постигната договореност по всички теми.
 
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обаче каза, че блокът никога няма да позволи на страна, която не е член, да събира мита от името на съюза. Така той нанесе удар по плановете за след Брекзит на британското правителство, предаде АП.
 
Лондон предложи подобен механизъм като част от последните си предложения за преговорите за Брекзит. "ЕС не може и няма да делегира прилагането на митническата си политика и митническите си правила на страна, която не е член и която няма да е подчинена на европейските управленчески структури", каза Мишел Барние.
 
Агенция ДПА цитира призив на бившия британски външен министър Борис Джонсън към премиера Тереза Мей да оттегли плана си за запазване на свободния достъп на Великобритания до единния пазар на ЕС след Брекзита.
 
По повод плана, който бе одобрен от кабинета на Мей и стана причина за оставки на министри, включително и неговата, Джонсън заявява в статия в списание "Спектейтър": "Не може да напускаш една организация и все още да се подчиняваш на правилата й".

Той добавя, че "за пръв път от хиляди години нашите закони ще бъдат правени в чужбина и налагани от чужд съд", назовава това състояние "васална зависимост, деспотизъм и статут на колония за Обединеното кралство" и предрича, че "това няма и не може да проработи".
БТА