Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Съпруги на джихадисти от Ислямска държава (ИД) в Сирия разказват преживелиците си в документален филм.

Продукцията се нарича: "Завръщането: Животът след ИД" и е дело на испанската режисьорка Алба Сотора. Тя е получила възможност да се срещне с няколко западни джихадистки съпруги, които от 2019 г. са държани в лагера Рож в Сирия. Той се контролира от Сирийските демократични сили.

Белгийката, на която обещаха рая в Сирия, но попадна в ада

"Никога няма да мога да проумея как една западна жена може да реши да остави всичко, за да се присъедини към организация като ИД, която е извършвала такива жестокости", казва режисьорката. Една от жените във филма е Шамима Бегум. Тя избягала от Великобритания, когато била на 15 години с две съученички и трите стигнали през Турция в Сирия, където станали джихадистки съпруги.

Единствено Шамима оцелява, но заради постъпката си е лишена от британска националност и британското правосъдие отказва да ѝ позволи да се върне у дома.

Загина британска ученичка, избягала, за да се присъедини към "Ислямска държава"

"Исках да кажа на хората в Обединеното кралство: дайте ми втори шанс, защото бях още много млада, когато заминах", казва Шамима в филма. "Искам просто хората да оставят встрани онова, което са могли да чуят за мен в медиите", добавя тя.

Момичета, които искат да умрат за Аллах

Като джихадистка съпруга на ислямист от нидерландски произход, Шамима е родила две деца, които са починали. Тя избягала от зоната на боевете в Сирия, когато била бременна с третото си дете. Преди две години е открита от британски журналисти в лагера в Рож. Тогава тя не показала никакво съжаление, че е станала част от джихадистките половинки. Впоследствие третото ѝ дете също починало.

Според режисьорката на филма, посветен на Шамима и на останалите жени, в лагера, в който те живеят, имало все още предани на ИД жени и останалите внимавали много какво говорят за джихадистите.

Невероятната история на Франциска, която поиска да стане джихадистка

Самата Шамима твърди, че когато я открили британските журналисти в лагера, тя нямала избор, освен да покаже, че не съжалява за идването си в Сирия. Ако не се представяла в тази светлина, Шамима се страхувала, че може да бъде убита.

Засега остава неясно какво са знаели джихадистките съпруги за издевателствата на бойците от ИД. Шамима например твърди, че не знае нищо, и че никога не е участвала в тези престъпления.

Според режисьорката на лентата на тези жени трябва да се позволи да се върнат у дома, защото това ще е от полза за бъдещите поколения да не допускат подобни грешки.
БТА