Белгийката, на която обещаха рая в Сирия, но попадна в ада
Белгийката, на която обещаха рая в Сирия, но попадна в ада / ThinkStock/Getty Images

Родителите ѝ са от Италия, но е отраснала в Белгия. В интернет попада на вербовчик на "Ислямска държава", който ѝ обещава рая. Но в Сирия, където отива с детето си, я очаква адът. Лора Пасони ни разказа историята си:

Лора се е отрекла от джихадизма, след като е прекарала 9 месеца в Сирия, заедно с малкото си дете. После една журналистка и помогнала да напише книга за най-голямата грешка в живота и, както самата тя я нарича.

Сега тя има мисия да предупреди младите хора какво трябва да очаква всеки от тях, който допусне грешката да се присъедини към "Ислямска държава".

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

"Бурката е задължителна очите и ръцете също трябва да са покрити. Нямаш право да разговаряш с мъже. А на жените трябва да шепнеш в ухото. Говоренето на глас се наказва с бой с камшик. От нас се очаква само едно-да се грижим за дома, за прехраната и да раждаме деца", разказва Лора.

"Защо заминах за Сирия ли? От любовно мъка. Чувствах се много зле, след като 10-годишната ми връзка с бащата на първото ми дете се разпадна. Бях на 17 когато се запознахме. Той беше първата ми голяма любов. Роди ни се дете, но той ме мамеше и сега живее с друга жена. Най-много ме боли обаче това, че той престана де се грижи за детето ни. Не можех да го понеса, изпаднах в депресия, а после попаднах на лоши хора. Във фейсбук се натъкнах на човек, който набира хора за ИД", разказва Лора.

Пропагандата

С видеоклипове той и представял живота в Халифата като земен рай, обещавал и любящ и верен съпруг и работа като медицинска сестра. Всичко се сторило правдоподобно на Лора, която на 16 годишна възраст приела исляма. Все пак момичето имало приятелка мюсюлманка, чието семейство също познавало. Но те не били ислямисти.

Невероятната история на Франциска, която поиска да стане джихадистка

"Този вербовчик ми беше като брат. Той беше единственият човек, на когото вярвах. В моите очи той изглеждаше винаги прав, независимо от това какво говореха другите", казва тя.

Тези пропагандни филмчета са подвеждащи. От тях се леят песни, показват щастливи хора, но не и жестокостите и войната. И Лора започва да вярва, че там може да намери семейното щастие. А оръжията смятала, че са за самозащита.

Какво заварила там?

"Никакви вили, както обещаваха, а само порутени къщи, пълни с паразити. Естествено не станах медицинска сестра. Жените там нямат право да работят, не могат да излизат сами, не могат да правят нищо, нямат никакви права. Ако мъжът й загине, жената я чака женски пансион и отново трябва да се омъжи за друг".

Жените, присъединили се към „Ислямска държава", са по-опасни от мъжете

След като се омъжила за мъжа, с когото се запознала чрез ИД в Белгия,тя заминала за Сирия. Там съпругът й заминал да се обучава в тренировъчен лагер, а тя влязла в женски пансион.

"Ролята на жените е да бъдат машина за раждане на деца за ИД. Трябва да готвят на мъжете си и да задоволяват сексуалните им нагони".

Те трябва да раждат деца за "Ислямска държава"

Вместо училище - пропагандни филмчета

Синът на Лора също трябвало да обезглави плюшеното си мече. Но той се върнал в къщи разплакан, с мечето в ръце и пластмасов нож.

"Преди не знаех изобщо какво се случва там. После започнаха бомбардировки и живеехме в постоянен страх, гладувахме, нямаше достатъчно хранителни продукти, нито пък училище за детето ми. Не исках на 12 годишна възраст той да участва в боеве, както правят всички момчета в Сирия. Не можех да го допусна. Никога не съм искала синът ми да става терорист".

Но Ислямска държава иска точно това

Момчетата не могат да ритат топка, забранено е. А децата не познават друг свят.
Лора и синът й успяват да се измъкнат от този ад.

"Бях зле и те използваха тази моя слабост. Там ме чакал любящ съпруг, мъж , който да ме уважава и да възпитава моя син. И когато ти кажат ,че там ще намериш всичко, за което си копнеел, тогава просто не се замисляш. Те използват твоята слабост. При мен беше любовна мъка. Ако вие имате други слабости, те непременно ще ги открият и ще ги използват", предупреждава младите Лора Пасони.