Британка в Сирия: Сред жените в „Ислямска държава цари гангстерски манталитет
Британка в Сирия: Сред жените в „Ислямска държава цари гангстерски манталитет / ThinkStock/Getty Images

Млада британка, която се е присъединила с петте си деца към "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, осъди "гангстерския манталитет" на жените от джихадистката групировка, с които е съжителствала, предаде Франс прес.

33-годишната Шуки Бегум увери пред Канал 4 на британската телевизия, че е отишла в близкоизточната държава само за да открие своя съпруг, Джамал ал Харис, който отишъл там 18 месеца по-рано, за да се сражава на страната на ИД. Шуки виждала, че групировката става все по-злостна и решила да убеди Джамал да се вразуми.

Първоначално младата британка, която има диплома по право, била настанена в контролирана от ИД къща в североизточния сирийски град Ракка. Там тя съжителствала с десетки жени и деца.

Жените, присъединили се към „Ислямска държава", са по-опасни от мъжете

Сред тези жени "цареше гангстерски манталитет. Брутални разговори за война и убийства", разказа Шуки Бегум. Жените сядали заедно пред компютрите, за да гледат видеоматериали на "Ислямска държава".

Шуки в крайна сметка открила своя съпруг, но той отказал да си тръгне от Сирия. Джихадистки лидери не искали да пуснат и нея да замине. Жените, които искат да отидат в територии, контролирани от ИД, трябва да бъдат наясно, че човек не може да си тръгне лесно от там, предупреди британката.

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

Шуки успяла да избяга и в момента живее близо до границата с Турция, откъдето се надява да се прибере във Великобритания.

Според официални данни близо 700 британци са отишли в райони в Сирия или Ирак, контролирани от "Ислямска държава", за да се сражават на страната на джихадистката групировка. Към 300 от тях са се прибрали във Великобритания.

Източник: БТА