/ iStock/Getty Images
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че ядреното споразумение от 2015 г. между неговата страна и световните сили е една от "най-добрите сделки", която той би могъл да си представи, предаде Ройтерс.

Франция, Германия и Великобритания задействаха процедура срещу Иран (ВИДЕО)

В реч на конференция по сигурността в Делхи той отхвърли възможността за преки преговори между Техеран и Вашингтон, като отбеляза, че не е уверен колко дълго би действал един договор с президента Доналд Тръмп. "Имахме сделка със САЩ и САЩ я нарушиха. Ако имаме сделка с Тръмп, колко ще продължи тя, още 10 месеца?", попита реторично Зариф.

Вчера британският премиер Борис Джонсън прикани Тръмп да предложи свой вариант на сделката, за да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Президентът на САЩ написа в Туитър, че е съгласен, че има нужда от "сделка на Тръмп".

Джъстин Трюдо за Тръмп: И той носи вина за свалянето на украинския самолет в Иран

В речта си първият ирански дипломат призна, че народът на Иран е бил лъган в продължение на дни след неволното сваляне на украинския пътнически самолет, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията това е първото изявление на ирански представител, че първоначалните твърдения на Иран за техническа причина за катастрофата са били лъжа. "Последните няколко вечери по улиците на Техеран имаше хора, които демонстрираха срещу факта, че два дни са били лъгани", каза Зариф.

Хиляди иранци бяха дисквалифицирани от участие в парламентарните избори

В речта си в Делхи, излъчвана и по иранската телевизия, Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ, че също носят вина за свалянето на украинския лайнер и смъртта на всичките 176 човека на борда, съобщи ДПА. "Невежеството и арогантността" на Вашингтон "разпалват хаос в региона" в преследване на американските интереси, каза той.
Пред тв канал "Ал Арабия" Зариф оцени на "стотици милиарди долара" загубите, които търпи иранската икономика заради санкциите на САЩ, предаде ТАСС.
БТА