Клаузата е предвидена в ядреното споразумение от 2015 г.
Франция, Германия и Великобритания - страните от Европейския съюз, подписали ядреното споразумение с Иран - задействаха предвидения в споразумението механизъм за уреждане на спорове, за да принудят Техеран да се върне към спазване на ангажиментите си, предаде Франс прес. Агенцията цитира общо изявление на външните министри на трите държави.

Миналата седмица Техеран съобщи, че повече няма да изпълнява задълженията си по сделката заради убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани от САЩ, припомня ДПА.

"В резултат на това нямахме друг избор по отношение на действията на Иран, освен да дадем израз днес на безпокойството си, че Иран не изпълнява ангажиментите си по споразумението, и да отнесем въпроса до Съвместната комисия към Механизма за уреждане на спорове", се казва в изявлението на министрите.

Джонсън: Иранската ядрена сделка може да се замени от нова такава, постигната от Тръмп

Задействането на механизма за уреждане на спорове може в крайна сметка да доведе до възстановяване на санкциите на ООН, отбелязва АФП.

В изявлението си първите дипломати на трите страни подчертават, че задействането на процедурата не значи, че се присъединяват към кампанията за оказване на максимален натиск върху Иран, давайки да се разбере че не желаят да участват в политиката на санкции на САЩ.

Цветлин Йовчев: Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха (ВИДЕО)

Европейците не искат да ускорят преминаването към санкции, а да упражнят натиск върху Иран, за да спасят споразумението от 2015 г., което определя рамките на ядрената му програма, изтъкват министрите.

Ние действаме напълно добросъвестно, като основната ни цел е запазване на споразумението с искрена надежда за преодоляване на безизходицата чрез конструктивен дипломатически диалог, като се запази рамката на сделката, подчертаха Жан-Ив Льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб.

"Надяваме се да върнем Иран към пълното изпълнение на ангажиментите му по Съвместният всеобхватен план за действие" (СВПД - официалното название на сделката), допълват те.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

Продължаваме да сме убедени, че това историческо споразумение и приносът му за ядреното неразпространение служат на общите ни интереси в областта на сигурността и укрепват основаващия се на правила международен ред, посочват министрите.

Европейците изказват опасения, че пълното разпадане на споразумението може да доведе до "криза на ескалиращо ядрено разпространение, застрашаваща целия район".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел потвърди, че трите страни са задействали процедурата и призова всички страни по сделката, включително Техеран, да я съхранят.

ЕС продължава да защитава ядрената сделка с Иран, въпреки призива на Тръмп да я напусне

"Запазването на СВПД днес е по-важно от всякога. Механизмът за уреждане на спорове изисква интензивни усилия и добросъвестност от страна на всички. Като координатор (на Съвместната комисия/ очаквам всички страни по сделката да се отнесат към тази процедура именно в този дух", добави той.
БТА