Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън призова днес американския президент Доналд Тръмп да замени иранската ядрена сделка със свое ново споразумение, предаде Ройтерс.
"Ако ние се откажем от ядреното споразумение, нека тогава да позволим то да бъде заменено, и то със сделка на Тръмп", каза Джонсън пред Би Би Си. Той визираше споразумението за ядрената програма на Иран, постигнато между великите сили и Техеран през 2015 г., от което САЩ се оттеглиха преди повече от година и половина, обявявайки го за лошо.

ЕС продължава да защитава ядрената сделка с Иран, въпреки призива на Тръмп да я напусне

Днес Джонсън заяви, че ако стане възможно ядрената сделка да бъде заменена със сделка на Тръмп, това би било голямо придвижване напред. Той припомни, че президентът Тръмп се справя отлично с договарянето на сделки.

Премиерът каза, че от американска перспектива споразумението за иранската ядрена програма е с пропуски и че освен това то изтича и е било договорено от предишния президент Барак Обама. "От тяхна гледна точна (тази на американците), то има много, много недостатъци", добави Джонсън.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

Британският премиер освен това заяви, че Великобритания не очаква по-нататъшна ескалация на конфликта около Иран, допълва ТАСС
БТА