"Действията на американската страна с убийството на генерал Сюлеймани се разглеждат в два контекста – до каква степен може да се извърши такава атака от държавата, която настоява за върховенство на закона. Това е нарушение на международното право. Реакцията на много държави беше красноречива. Имаше много дипломатически совалки, които доведоха до потушаване на напрежението и не се стигна до ескалация. Вторият контекст е – какво постигна тази атака? Дали сигурността е по-голяма. Въпросът сега е как ще вървят процесите в Близкия изток".

Това коментира бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев в ефира на предаването "Неделята на NOVA" във връзка с убийството на иранския генерал Сюлеймани и последвалата атака на американската база от страна на Иран. 

"Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха. Ударите по американските бази бяха демонстрация на сила. Всичко беше изпълнено панически. Свалиха самолет. Започнаха да стрелят по всичко, което видят", каза още Цветлин Йовчев.

Тръмп с обръщение в Twitter на фарси и на английски, адресирани към Техеран

„Ако след първите дни след убийството на Сюлеймани, Иран излезе като печеливша страна, в следващия момент след свалянето на самолета, нещата се обърнаха. Считам, че това наистина е станало погрешка. Не са спрели полетите. Трябвало е те да бъдат спрени, а летището затворено, коментира още той.

„Американската атака беше породена от вътрешни фактори. Спря да се говори за импийчмънт. Това се харесва на американските избиратели. Те обичат твърдата ръка“, каза още Йовчев.

Задържаха за кратко британския посланик в Техеран за „подстрекаване“ на студентски протест

Според него напрежението в Близкия изток е предпоставка за нова мигрантска вълна към Европа. "Твърде е възможно и Сирия да бъде засегната. Влиянието на Иран в шийтските общности е много голямо.Възможно е и други държави в региона в да се дестибилизират. Сигурността на България зависи от НАТО“, категоричен бе той. 
nova.bg