Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Протести засилват натиска върху Иран след признанието за свалянето на украинския самолет
Протестиращи и вестници в Иран оказват натиск върху ръководството на страната, а полицията за борба с безредиците засили присъствието си в Техеран днес, след като иранските военни признаха, че по грешка са свалили украинския самолет тази седмица, предаде Ройтерс.

Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу хилядите иранци, който излязоха на улицата снощи в столицата и в други градове. Мнозина скандираха "Смърт на диктатора", насочвайки гнева си към върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей.

Иран призна, че украинският самолет е свален в резултат на „човешка грешка“


Снимки и информации от протестите са предавани от информационни агенции, а в социалните медии са качени видеоматериали.

Жител на Техеран посочи пред Ройтерс, че полицията е засилила присъствието си в столицата тази сутрин.

"Извини се и подай оставка" призовава във водещо заглавие умереният всекидневник "Етемад", като посочва, че хората искат отговорните за трагедията да напуснат.
Всички 176 пътници в самолета, част от които иранци с двойно гражданство, загинаха.
 

БГНЕСПротестите започнаха след вчерашното признание, че военните по грешка са свалили самолета на "Международни авиолинии на Украйна" минути след излитането в сряда, когато иранските сили са били в готовност за ответни американски удари след иранските нападения по ползвани от САЩ бази в Ирак.

Няколко дни Техеран отричаше, че носи вина за катастрофата, дори след като Канада, която имаше 57 граждани в самолета, и САЩ заявиха, че разузнавателната им информация сочи, че иранска ракета е виновна за трагедията.

Задържаха за кратко британския посланик в Техеран за „подстрекаване“ на студентски протест

Иранският президент заяви, че случилото се е "ужасна грешка" и се извини. Командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция обаче засили общественото недоволство за късното признание, като каза, че е информирал властите, че ракета е ударила самолета в деня на катастрофата.

Критиките към властите в Иран не са необичайно явление, но обикновено остават в тесни граници или потискане на властите, които започнаха и маневри по ограничаването на Интернет достъпа на гражданите си, тъй като организацията на протестни демонстрации минават предимно през социалните мрежи.

Атаките от медиите и протестите са допълнително предизвикателство за управляващите, които през ноември се сблъскаха с най-кървавите протести от Ислямската революция през 1979 година.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter:"Следим протестите ви внимателно и се възхищаваме на смелостта ви".
 


"Не може да има още едно избиване на мирно протестиращи, нито пък спиране на Интернет. Светът гледа", посочи Тръмп в съобщение на фарси и английски.

Великобритания обяви, че посланикът й в Иран за кратко е бил задържан в събота от властите в Техеран. Информационна агенция уточни, че той е бил задържан до университет за подклаждане на протести.
 
БТА