/ Gulliver/Getty Images
Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че иранският военен командир Касем Сюлеймани не е бил в Багдад на мирна дипломатическа мисия, когато САЩ са го ликвидирали при атака с дрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Има ли някакви факти, които дори поне малко да показват, че този любезен господин, този велик дипломат - Касем Сюлеймани - действително е отишъл в Багдад с идеята да изпълнява мирна мисия? Знаем, че това не е вярно", каза Помпео на пресконференция в Държавния департамент.

Отложиха погребението на Сюлеймани заради 40 загинали на процесията (СНИМКИ)

Той също така обвини Иран, че саботира усилията да бъде постигнат мир в Афганистан.

"Иран отказа да се присъедини към регионалния и международен консенсус за мир и всъщност работи активно за подкопаване на мирния процес (в Афганистан), продължавайки отдавнашните си глобални усилия в подкрепа на екстремистки групировки там", каза държавният секретар.

Иран проучва 13 "сценария на отмъщение" на САЩ

Помпео бе попитан и за отказаната американска виза на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който трябваше да пътува тази седмица за Ню Йорк. "Не коментираме визови въпроси, така че не мога да добавя кой знае какво повече по темата за пътуването на министър Зариф до САЩ", заяви американският държавен секретар, цитиран от ДПА.
БТА