/ iStock/Getty Images
Съветът на пазителите на Иран, който следи за спазването на конституцията и упражнява надзор върху кандидатите за избори, дисквалифицира хиляди души от участие в парламентарните избори през февруари, включително 90 настоящи депутати, повечето от които са обвинени в корупция, предаде Асошиейтед прес.

Съветът на пазителите се състои от висши духовници и юристи. Той може да дисквалифицира кандидати за изборни длъжности, ако прецени, че техните възгледи или поведение са несъвместими с теократичната система на Иран. Половината от 12-те му членове се назначават от върховния водач аятолах Али Хаменей.

ЕС готви законодателство за наказание на лица, накърнявали тежко човешките права


Говорител на Съвета заяви, че повечето депутати са били отхвърлени заради "финансови проблеми", с което се обозначават измамите и присвояването на държавни средства.

Над 14 000 хиляди са се регистрирали за кандидати в изборите. От тях са одобрени само 5000. От сегашните 290 депутати 247 са се кандидатирали за нов мандат.

Две университетски преподавателки, задържани в Иран, започнаха гладна стачка


Според реформаторския вестник "Етемад" повечето от отхвърлените са реформатори и умерени кандидати и това означава, че изборите ще са на практика вътрешен вот между праволинейни и консервативни ирански граждани.

На тези избори ще се изпробва популярността на относително умерения и реформаторски блок на президента Хасан Рохани. Той подкрепя по-добри отношения със Запада и повече социални свободи, но е подложен на критики откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ, отбелязва АП.
БТА