/ iStock/Getty Images
Девет души са загинали, а други двама са в неизвестност след наводненията в Шри Ланка и части от Южна Индия, причинени от продължилите повече от седмица проливни дъждове, съобщи АФП.

Почти половината от 25-те района на Шри Ланка са засегнати от потопа, като най-тежко е положението в районите в и около централните планини на острова, където се отглежда чай.

"От началото на дъждовете в края на октомври в Шри Ланка са регистрирани пет смъртни случая и двама изчезвания", заяви в понеделник пред АФП Прадип Кодипили от агенцията за управление на бедствията на острова.

През следващите дни е възможно да има още наводнения, като валежите ще се пренесат към северното крайбрежие на страната около град Джафна, предупреди метеорологичното бюро на страната. Четирима души също са загинали при "инциденти, свързани с дъждовете" в индийския щат Тамил Наду, съобщи в неделя местният министър за борба с бедствията К.К.С.С.Р. Рамачандран.

Властите са създали повече от 150 лагера за помощ, за да раздават храна и помощи на хората, принудени да напуснат домовете си, добави министърът.

Повечето главни пътища в столицата на щата Ченай бяха под вода, а дърветата бяха изкоренени, което наруши трафика.

Жителите на града бяха забелязани да газят до глезените във водите, които се стичаха и към вековните офиси на общинската администрация.

По време на наводненията в Ченай през 2015 г. загинаха повече от 250 души при рекордните валежи.
БГНЕС