Най-малко 64 души са загинали в щата Уттаракханд в Северна Индия в резултат на силните мусонни дъждове през седмицата и предизвиканите от тях свлачища и наводнения, пише вестник „The Times of India”.

Изданието съобщава и за девет алпинисти, загинали заради лошите метеорологични условия.

От природното бедствие най-сериозно пострада курортният град Найнитал, разположен в подножието на Хималаите. По последни данни, в него вследствие на срутени жилища, са загинали 34 души, а 17 са ранени.

Най-малко 116 души в Индия и Непал са загинали при наводнения и свлачища

Властите в щата поискаха помощ от въоръжените сили, които са привлечени да участват в спасителните операции. През последните денонощия те успяха да възстановят транспортната комуникация с Найнитал и да освободят движението по-голяма част от автомобилните пътища в района на града. Повече от 16 000 човека са евакуирани на безопасни места, организирана е доставката на хуманитарна помощ за жителите на Уттаракханд, пострадал от дъждовете и свлачищата. В помощ на населението са изпратени 77 спасителни екипа и повече от 5 000 полицаи.
 


За последните три седмици в щата Керала паднаха над 135% от месечната норма на валежите. Наводненията и свлачищата причиниха смъртта на най-малко 38 души. От 16 октомври там се провеждат спасителни дейности с подкрепата на индийската армия, военноморските сили и авиацията.