/ iStock/Getty Images
Силна буря наводни пътища, събори дървета и електрическо стълбове и причини кални свлачища в райони на американския щат Калифорния, които напоследък пострадаха от горски пожари, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Националната метеорологична служба предупреди, че са възможни рекордни дъждове. Метеоролозите очакват до 25 сантиметра дъжд по Западното крайбрежие на САЩ.

Ветрове със скорост над 80 километра в час връхлетяха Сан Франциско и предизвикаха прекъсвания на електричеството около Сакраменто.

Съобщено беше за наводнения в района на Санфранциския залив.

Властите затвориха щатски път в окръг Бют заради кални свлачища.

Заповеди за евакуация са издадени за района на планинската верига Санта Круз заради опасения, че поройни дъждове могат да предизвикат кални свлачища в райони, опустошени от горски пожари. Подобни заповеди бяха издадени и за части от окръг Санта Барбара.

Районите, пострадали от пожари, будят тревога, защото земята, лишена от растителност, не може достатъчно бързо да попие значително количество валежи, а това увеличава вероятността от образуване на кални свлачища и наводнения, които могат да застрашат хора.
БТА