/ getty images
Той се надява Тръмп да насърчи привържениците си да се ваксинират
Главният експерт по инфекциозни заболявания на американското правителство д-р Антъни Фаучи предупреди, че в САЩ може би се задава нова вълна на инфекциите от коронавирус, изтъквайки, че ръстът на случаите на коронавируса в Европа е нещо, което Америка трябва да се опита да избегне, предаде ДПА.

Експертът заяви, че спадът на случаите в САЩ, отчетен през последните няколко седмици, е достигнал "плато от близо 60 000 случая на ден" - ситуация, която прави страната "много уязвима" за нова вълна.

Антъни Фаучи: Данните, които знам за „Спутник V”, са достатъчно добри

"Точно това се случи в Европа: Те отчетоха спад на случаите, достигнаха плато и тогава облекчиха рестрикциите",
каза Фаучи пред телевизия Ей Би Си нюз и даде примери с разхлабването на мерките в някои страни, като отварянето на ресторанти.

Доктор Фаучи заяви, че се надява бившият президент Доналд Тръмп да насърчи привържениците си да се ваксинират срещу корнавирус, и подчерта, че ковид ограниченията не трябва да бъдат вдигани преждевременно, отбелязва Ройтерс.

Публикувано миналата седмица социологическо изследване сочи, че близо половината от мъжете в САЩ, които се самоопределят като републикаци, заявяват, че не планират да се ваксинират.

Фаучи се извини за намека, че Великобритания е прибързала с ваксинирането срещу COVID-19

Междувременно американските власти предвиждат намаляване на социалната дистанция, препоръчана за овладяване на разпространението на COVID-19 от два на един метър, което ще улесни отварянето на училища, заяви д-р Фаучи, цитиран от Франс прес.

Здравните власти "са взели под внимание натрупаните данни, които като че ли все повече показват, че един метър е достатъчен при определени условия", подчерта съветникът на Белия дом по въпросите на пандемията.

"Те ги анализират и мога да ви уверя, че в рамките на разумен срок ще дадат препоръки според данните, с които разполагат", заяви д-р Фаучи пред телевизия Си Ен Ен.
БТА