Антъни Фаучи
Антъни Фаучи / БГНЕС
Главният специалист на САЩ по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи се извини за намека, че британските власти са прибързали с разрешението на ваксина срещу КОВИД-19, като заяви, че има "огромно доверие" на регулаторните органи на Великобритания.

Д-р Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, предизвика полемика с предишно интервю, в което заяви, че британските регулатори не са действали "толкова внимателно", колкото американската Агенция за храните и лекарствата. Снощи Фаучи уточни какво е искал да каже - че американските власти действат различно от британските си колеги, а не, че действат по-добре от тях, само че не се изразил правилно.

Фаучи: Американците да се подготвят за „вълна след вълна” заразявания

"Имам голямо доверие в двете научни общности и в регулаторните органи в Обединеното кралство и всеки, който ме познава лично или познава връзките ми с тях в продължение буквално на десетилетие, знае, че това е така", каза Фаучи.

Великобритания стана първата западна страна, която разреши масова употреба на ваксина срещу COVID-19, когато регулаторите дадоха спешно одобрение за продукт на Пфайзер и Бионтех. Критици намекнаха, че британските регулатори са предпочели бързината пред подробното и внимателно проучване на данните за безопасността и ефикасността на ваксината.

Д-р Фаучи отхвърли това твърдение. Той каза, че американският регулатор е принуден да действа по-бавно заради високата степен на скептицизъм към ваксините в САЩ. Ето защо американският регулатор преглежда всички сурови данни от Пфайзер и Бионтех "по начин, който не би могъл да бъде по-бърз". Според Фаучи Агенцията за храните и лекарствата ще се нуждае от още една седмица, за да завърши прегледа си, но в крайна сметка и в САЩ, и Великобритания ще се стигне до един и същи извод: ваксината е безопасна и ефективна.
БТА