/ Gulliver/Getty Images
Американците трябва да се подготвят за "вълна след вълна” заразявания с коронавируса, когато милиони пътници се завръщат у дома след празника на Деня на благодарността, заяви американският експерт Антъни Фаучи в неделя.

"Почти сигурно ще има скок заради случилото се с пътуването", каза Фаучи пред Си Ен Ен. "Можем да видим вълна след вълна" след две или три седмици, добави той. "Не искаме да плашим хората, но това е реалността."

Това е зловеща тенденция, добави Фаучи, с предстоящите коледни празници и пътувания в края на годината, каза той. Вирусът предизвика повече от 266 000 смъртни случая в САЩ, най-тежко засегнатата държава в света, а по-хладното време довежда ежедневните цифри за смърт близо до най-лошите нива от април.

Коментарите на Фаучи дойдоха, когато американските медии съобщиха, че първите доставки на ваксината на Pfizer срещу COVID-19 - една от първите, които претендират за висока ефективност, заедно с продукт Moderna - са пристигнали в САЩ от лаборатория на Pfizer в Белгия. Pfizer използва чартърни полети за доставяне на ваксината за бързо разпространение, след като получи одобрение от САЩ - очаквано още на 10 декември – съобщиха „Уол Стрийт джърнъл” и други медии.

Ваксините на Pfizer и Moderna, за които се твърди, че са безопасни и може би 95 процента ефективни, внесоха така необходимия проблясък надежда след месеци мрачни новини. "Това слага край на пандемията. Това е начинът, по който излизаме от пандемията. Светлината е в края на тунела", каза за Cи Ен Ен адмирал Брет Жироар, американски служител, който контролира тестването за коронавирус.

Но подобно на Фаучи той изрази сериозни опасения относно месеците, които непосредствено предстоят. "Нашите хоспитализации достигат своя връх в момента с около 95 000", каза Жироар. "Около 20 процента от всички хора в болницата имат COVID-19, така че това е наистина опасно време."

Докато голям брой американци не бъдат ваксинирани - Жироар каза, че половината от приоритетно необходимото да бъде ваксинирано население може да бъде обслужено до март - много ще зависи от хората, които вземат препоръчаните предпазни мерки, включително носенето на маски и дистанцирането, казват той и Фаучи. Жироар заяви, че може да отнеме до второто или третото тримесечие на следващата година, докато повечето американци бъдат ваксинирани, но че значителни ползи ще се проявят много по-рано.

Първо ваксинирайки тези с най-висок риск, каза той, „можем да получим 80 процента от ползата от ваксината, като имунизираме само няколко процента от населението“.
БГНЕС