/ iStock/Getty Images
Крайъгълният камък от 100 милиона поставени ваксинни дози в САЩ е преминат, предаде ДПА. Това стана само три месеца след началото на безпрецедентната имунизационна кампания срещу коронавируса.

По последни данни на американската агенция за общественото здраве - Центъра за контрол и превенция на болестите, към вчерашния ден са били поставени над 100 милиона дози от трите одобрени за използване в САЩ ваксини.

Байдън към американците: Няма да отстъпя, докато не победим този вирус (ВИДЕО)

На над 25 процента от пълнолетното население е с поставена поне първа доза, а 13,5 на сто са приключили с ваксинирането. Сред най-уязвимата възрастова група, тази на хората над 65 години, 61,1 процента са с поставена една доза и 32,4 на сто - напълно ваксинирани.

По най-нови данни на центъра средно на ден на седмична база са били поставяни над 2 млн. дози. В САЩ живеят около 330 млн. души. В реч в четвъртък вечерта американският президент Джо Байдън обяви, че иска да премахне така наречените приоритетни групи при ваксинирането и всички пълнолетни лица, имащи право на имунизация, да бъдат ваксинирани най-късно до 1 май.

Първата ваксина в САЩ беше поставена на медицинска сестра на 14 декември. Тогава президент беше все още Доналд Тръмп. Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. Той превърна борбата с коронавирусната пандемия в един от главните си приоритети и обеща, че през първите 100 дни от мандата му, тоест до края на април, ще бъдат поставени 100 млн. дози.

В речта си в четвъртък президентът заяви, че целта му ще бъде постигната до края на другата седмица. Според статистика на Университета "Джонс Хопкинс". от началото на пандемията в САЩ са регистрирани около 30 млн. случая на заразяване с коронавирус. Над 530 000 души са починали. 
БТА