/ iStock/Getty Images
Ново проучване върху вариантите на новия коронавирус във Великобритания и Южна Африка предсказва, че настоящите ваксини и някои моноклонални антитела могат да се окажат с понижена ефективност при неутрализирането на тези варианти.

Прогнозите на проучването, публикувани вчера в списание „Nature“, намират потвърждение и с първите резултати от ваксината Novavax, например.

На 28 януари компанията съобщи, че ваксината е била почти 90% ефективна срещу британския щам при проучването на компанията в Обединеното кралство, но само 49,4% в Южна Африка, където повечето случаи на COVID-19 са причинени от вариант B.1.351.

"Нашето проучване и новите данни от клинични проучвания показват, че вирусът се движи в посока, която да избягва настоящите ни ваксини и терапии, насочени срещу пиковия протеин на вируса”, обобщи Дейвид Хо от университета в Колумбия (САЩ).

“Ако безкрайното разпространение на вируса продължи и се натрупат повече критични мутации, може да сме обречени да гоним непрекъснато развиващия и променящия се SARS-CoV-2, каквото е отдавна положението с грипния вирус. Тези съображения изискват да спрем предаването на вируса възможно най-скоро, удвоявайки нашите мерки за смекчаване и ускорявайки ваксинирането", добави експертът.

Най-тревожен е южноафриканският вариант

Хо и неговият екип установиха, че антителата в кръвни проби, взети от имунизирани с ваксината Moderna или Pfizer хора, са по-малко ефективни при неутрализирането на двата варианта - B.1.1.7, засечен миналия септември в Англия, и B. 1,351, появил се в Южна Африка в края на 2020 г.

Срещу варианта на Обединеното кралство неутрализацията му намалена около 2 пъти, докато срещу южноафриканския щам тя е намалена 6,5-8,5 пъти.

„Загубата на неутрализираща активност спрямо варианта във Великобритания е малко вероятно да има неблагоприятно въздействие поради големия „буфер“ на остатъчна неутрализираща активност на антитела и ние виждаме това отразено в резултатите на Novavax, където ваксината е била 85,6% ефективен срещу варианта в Обединеното кралство", посочва Хо.

Данните от изследването за спадането на неутрализиращата активност на ваксините спрямо южноафриканския вариант, обаче, са по-обезпокоителни. „Падането на неутрализиращата активност спрямо южноафриканския вариант е осезаемо и сега виждаме, въз основа на резултатите от Novavax, че това води до намаляване на защитната ефикасност“, казва той.

Новото проучване не изследва най-новия вариант, открит в Бразилия (B.1.1.28), но като се има предвид сходството на пиковите мутации между бразилския и южноафриканския варианти, според Хо и бразилският вариант трябва да се държи както южноафриканския.

Изследването също така установи, че някои моноклонални антитела, използвани в момента за лечение на пациенти с COVID-19, може да не действат срещу южноафриканския щам. И въз основа на резултатите, получени с кръвна плазма от пациенти, заразени по-рано в пандемията, вариантът B.1.351 от Южна Африка има потенциал да причини реинфекция.

Превод и редакция: DarikNews