В Англия започна масово тестване от врата на врата на цели населени места, след като в тях бе открит по-заразен южноафрикански вариант на коронавирус. Около 80 000 души в Англия получиха съобщение тази седмица, че трябва да останат по домовете си и да изчакат да им бъде донесен тест за коронавирус. Мащабната акция започна на осем места в страната като десетки доброволци бяха спешно обучени да обикалят по къщите с тестови пакети, съобщава NOVA.

Здравният министър Мат Ханкок обясни, че това се налага, тъй като в тези райони са открити 11 случая на южноафриканската мутация, които нямат никаква връзка с международни пътувания. Това кара властите да подозират, че този, по-заразен вариант на коронавируса, вече циркулира в Англия, подобно на откритата през ноември британска мутация, която доведе до трета национална блокада на страната.

Опасяват се още, че той може да подкопае провеждащата се в момента масова ваксинация, която е обхванала вече над 10 млн. души. Затова британското правителство започна и масирана рекламна кампания по улиците с кадри на тежко болни от COVID-19, за да убеди хората да не излизат навън без основателна причина.

„Ако живеете в един от тези пощенски кодове, където започваме засилено тестване, наложително е да останете вкъщи и да си направите тест дори да нямате симптоми. Това е изключително важно, за да можем да прекъснем веригите на предаването на този нов вариант. Трябва да го озаптим“, заяви Ханкок.

Едно от първите места, в които тръгнаха мобилните тестови екипи, бе град Уокинг. Заради близостта си до британската столица той е предпочитано място за живот и от доста българи. Сред тях е Росица Колева. По образование тя е акушерка, но в момента работи като флеботомист в болница и старчески дом. За да бъде допусната до работните си места, тя трябва да се тества ежедневно, така че не се притеснява да го направи още веднъж.

Междувременно бе съобщено, че във Великобритания е засечена и втора мутация на английския вариант на коронавируса, който в момента предизвиква нов пик на епидемията в Европа. Това е допълнителна причина британските власти да не бързат да премахват въведената в началото на годината национална блокада, въпреки че броят на заразените в страната последните две седмици намалява. Започна и проучване дали не могат да се използват различни ваксини за първа и втора доза, за да се осигури по-голяма защита.
NOVA