Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Той пристигна в Тел Авив в знак на солидарност след изненадващото нападение на Хамас в Израел през уикенда.

Блинкен увери Израел, че винаги могат да разчитат на подкрепата на САЩ.

„Не мога дори да погледна снимките на убитите семейства... и да не мисля за собствените си деца“, каза той след разговорите с Нетаняху. „Изклани бебета, осквернени тела, млади хора изгорени живи, жени изнасилени, родители екзекутирани пред очите на децата си, деца пред очите на родителите си", допълни държавният секретар и поздрави израелците за тяхната храброст.

"Посланието, което нося на Израел, е следното - може да сте достатъчно силни сами, за да се защитите, но докато съществува Америка, никога, никога няма да ви се наложи да го правите", увери Блинкен.

Той заяви още, че "всеки, който иска мир и справедливост, трябва да осъди управлението на терора на "Хамас".“ „Хамас" има само един дневен ред – да унищожи Израел и да убива евреи", посочи американският държавник.

Израел: Никаква хумантирна помощ за Газа, докато Хамас не освободи заложниците

По-рано радикалното палестинско движение "Хамас" съобщи, че е изстреляло ракети по посока на израелската столица Тел Авив от ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Бригадите "Изедин ал Касем" (въоръженото крило на "Хамас") са изстреляли ракети по Тел Авив в отговор на израелските въздушни удари, взимащи под прицел цивилни в палестинските лагери "Ал Шати" и "Ал Джабалия", се казва в изявление на "Хамас".

По-рано кореспонденти на Франс прес съобщиха, че са станали свидетели на десетки израелски въздушни удари тази сутрин по посока на лагера "Ал Шати" и в северната част на ивицата Газа.

Новият военен кабинет на Израел се зарече да изтрие „Хамас“ от лицето на земята

Израелски военен говорител съобщи, че най-малко 220 израелски военнослужещи са сред над 1200-те израелски жертви на нападението на "Хамас" по Израел, извършено през уикенда, предаде Ройтерс.
БГНЕС, БТА, BBC