/ Gulliver/Getty Images
Световните медии обърнаха внимание на сформирането на кризисно правителство в Израел, което да ръководи страната, докато трае въоръженият конфликт с "Хамас".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към нацията заедно с лидера на опозиционната партия Бени Ганц, след като двамата се договориха да сформират извънредно правителство, което да води войната срещу "Хамас". Нетаняху не спести думи на пресконференция с Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, и Бени Ганц, политически съперник, който се присъедини към правителството на националното единство, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Всеки член на Хамас е мъртвец", заяви Нетаняху, като обеща да "смаже и елиминира" групировката. Той изброи и някои от жестокостите, които според него са извършили терористите от Хамас - момчета и момичета са били намерени застреляни в главите, каза той. Хора са били изгаряни живи, жени са били изнасилвани и убивани, а войници са били обезглавявани.

Думите на министъра на отбраната Йоав Галант също звучаха остро: "Ще изтрием това нещо, наречено "Хамас", ИДИЛ-Газа, от лицето на земята. То ще престане да съществува", заяви Галант.

Кризисното правителство бе съставено, след като станаха ясни разрушенията от нахлуването на "Хамас", което миналия уикенд обхвана десетки градове и военна база: цивилни, включително деца, застреляни в домове, в коли, по улиците и в скривалища, като телата все още се откриват и броят. Израелското правителство съобщи, че броят на загиналите при нападението е нараснал до 1200 души, от които 169 израелски войници, почти 3000 други са ранени и се смята, че 150 души са отвлечени и държани като заложници в Газа. До четвъртък сутринта във войната са загинали 219 израелски войници.

За "Хамас" развенчаването на чувството за сигурност на Израел е основна цел, посочва "Ню Йорк таймс". Според изданието засилващият се вътрешен натиск и желанието да увеличи авторитета си на антиизраелска сила са подтикнали "Хамас" към нападение и най-вероятно са довели до решението му да извърши терор.

Командващият военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф публикува едно от редките си съобщения, в което благославя атаката срещу Израел. Говорейки от тайно място, Дейф описва операцията като експлозия на гняв от отношението на Израел към палестинците и казва на своите сили, че това е първата стъпка към унищожаването на Израел.

"Праведните бойци, това е вашият ден, за да погребете този престъпен враг. Неговото време е приключило. Убивайте ги навсякъде, където ги намерите", каза той в аудиопослание, публикувано в социалните мрежи. "Премахнете тази мръсотия от земята си и от свещените за вас места. Сражавайте се и ангелите се сражават с вас."

Мохамед Назал, член на политическото бюро на "Хамас", внесе известно уточнение за това откога ислямисткото движение е подготвяло атаката си срещу Израел. Според казаното от Назал пред телевизия "Ал Джазира", "Хамас" избягвал да участва в последните кръгове на бойните действия, за да запази боеприпасите и възможностите си за тази операция, която била планирана преди няколко години.
Положението в поставената под пълна блокада ивица Газа е кризисно. Живеещите там около 2,1 млн. палестинци са без вода, ток и храна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъдат разрешени основни "животоспасяващи" доставки на гориво, храна и вода в Газа. В изказването си пред медиите вчера Гутериш заяви, че е в постоянен контакт с лидерите в региона и предупреди срещу всяко "разпространение" на конфликта. "Обръщам се към всички страни - и към тези, които имат влияние върху тези страни - да избягват всякаква по-нататъшна ескалация", каза той. Гутериш призова за незабавното освобождаване на всички израелски заложници, държани в Газа, и призова да се спазва международното хуманитарно право, а цивилните граждани да бъдат "защитавани по всяко време".

В болница "Шифа" в град Газа репортерите на Асошиейтед прес станаха свидетели как през вратите влизат ранени, а безжизнените тела пристигат под чаршафи. Докато работниците бършели кръвта, роднини вкарват в операционната деца с рани от шрапнели, а около болницата продължаваха да гърмят експлозии.

Медиите отбелязват, че в резултат на мащабните и интензивни ответни действия на израелската армия срещу ивицата Газа 338 000 от живеещите там палестинци са напуснали домовете си. Данните са на ООН. 

Кризата в Близкия изток предизвика извънредно голяма политическа активност по света, отбелязват медиите. 
По време на обръщение пред група лидери на еврейската общност във Вашингтон американският президент Джо Байдън посочи, че САЩ изпращат повече военна помощ, за да помогнат на Израел да се бори с "Хамас". Той предупреди Иран да "внимава". С тези забележки Байдън за пръв път свърза разполагането на  американски самолетоносач близо до Израел с опасенията, че Иран може да се опита да се включи, предаде Ройтерс.
Байдън заяви също, че САЩ "работят по всеки аспект" на заложническата криза в Израел, но че "идеята, че ще застана тук пред вас и ще ви кажа какво правя, е странна".

По време на обръщението на Байдън към лидерите на еврейската общност във Вашингтон той също така каза: "Никога не съм мислил, че ще видя и ще потвърдя снимки на терористи, обезглавяващи деца".

Малко след това Белият дом изясни коментарите, като негов говорител заяви пред "Вашингтон пост", че нито американски официални лица, нито Байдън са виждали снимки или са потвърждавали такива съобщения през независими източници и че Байдън е "основал коментарите си за предполагаемите жестокости на твърденията на говорителя на Нетаняху", съобщи "Вашингтон пост".

Съобщенията за обезглавяване на бебета от "Хамас" са повтаряни от израелското правителство и военните, но не са проверени независимо, посочва и "Гардиън".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започва днес кризисна обиколка в Близкия изток с посещение в Израел.  Утре той ще разговаря и с палестинския президент Махмуд Абас. 

Според съобщенията Турция води преговори, целящи да осигурят освобождаването на израелски цивилни граждани, задържани от "Хамас". Според високопоставен турски служител преговорите се водят от турски официални лица след инструкции от президента Реджеп Тайип Ердоган.
"Гардиън" обръща внимание на отношенията Израел-Русия на фона на кризата.

Вестникът припомня, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отдавна се представя за приятел на Владимир Путин. В мемоарите си, публикувани по време на войната на Русия срещу Украйна, Нетаняху неведнъж е хвалил руския лидер за неговия интелект и "особено приятелското му отношение" към еврейския народ.

През годините Путин също се представяше за лоялен съюзник на израелската държава, като насърчаваше културните връзки и безвизовото пътуване между двете страни.

Но след най-тежкото нападение срещу Израел от десетилетия насам, така рекламираното приятелство изглежда изчезна, констатира "Гардиън". Четири дни след началото на изненадващата атака на "Хамас" Путин все още не се е обадил на Нетаняху, а Кремъл не е публикувал съболезнователно послание до страната - дипломатически жест на добра воля, който Русия обичайно изпраща на световните лидери след смъртоносни инциденти на тяхна територия.
Пламен Йотински/БТА