Пейшънс Уилямс е била само на 10 години, когато е била подложена на практиката, наречена "сплескване на гърдите". Притеснена, че ще привлече вниманието на мъжете, майка й притиска горещ предмет върху гърдите й, за да спре растежа, пише Voice of America (VOA).

"Много е болезнено. Чувствах тялото си горещо", казва Уилямс. Десетилетие по-късно тя призовава за край на болезнената практика.

Виктория Уилямс, която също е претърпяла "сплескване на гърдите", казва, че съжалява, че е подложила дъщеря си на такова изпитание. "Родителите ми го използваха при мен и проработи. Но като родих моята дъщеря пробвах и не става. При останалите ми две момичета не съм опитвала", разказва майката на Прешънс.

Въпреки че е трудно да се определи колко жени са  засегнати, повлияни от практиката в Нигерия, се предполага, че става въпрос за около 3,8 милиона жени в Африка.

Чома Агвобу, нигерийски активист за правата на жените, описва вредното влияние на практиката и как тя нарушава основни права. "Представете си, че някой нагрява камък и натиска част от тялото ви, защото не иска тази част от тялото ви да расте", казва тя.

Нигерия класифицира "сплескването на гърдите" като криминално престъпление, както и практиките на женско генитално осакатяване и насилствен брак. Законът на страната за забрана на насилието срещу хора от 2015 г конкретно наказва нарушителите с повече от четири години затвор или глоба до $559, или 500 000 найри, или и двете. Но въпреки разпоредбите на закона, в Нигерия няма данни за извършители, изправени пред наказание, пише Voice of America (VOA).

Джастис Дукулу, политически лидер в село Джокве, казва, че неговата общност се ангажира да работи с правителството за спиране на тази практика. Тя може да причини не само увреждане на тъканите, но и травма. Други нежелани реакции включват малформация, забавяне на производството на кърма и инфекция. Затова се опитват да повишат осведомеността в общностите чрез разпространение на информацията чрез медиите и призив лидерите на общността да осъдят болезнената практика. 
Voice of America