Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания "Вагнер", сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Украйна, съобщи европейски представител, цитиран от Франс прес.

Те "нямат превозни средства или тежки оръжия" и идват, за да подсилят руските войски, съобщи пред медиите във Вашингтон европейският представител, пожелал анонимност. Той уточни, че са констатирани "трансфери от зони като Сирия и Либия към източния регион на Донбас", където Москва започна нова фаза на своето нападение. Трудно е обаче да се установи колко от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от "Вагнер" и колко са бойци от Сирия или Либия.

Руски олигарх: 90% от руснаците са против войната, рисуващите символа Z са „идиоти“


В края на март британското министерство на отбраната съобщи, че се очаква "над 100 наемници" от "Вагнер" да бъдат разположени в Източна Украйна, "за да провеждат бойни операции". Компанията "Вагнер" е смятана за близка до руските власти. Нейни членове са заподозрени в зверства в Мали, Либия и Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала в понеделник голямо настъпление в този район, който е новата стратегическа цел на руските сили след изтеглянето им от района на Киев. Част от територията е вече под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г. До "4 до 6 месеца" руските сили вероятно ще контролират Луганска област, част от Донбас и малка ивица земя, водеща към Запорожка област, заяви европейският представител. Той добави, че очаква "пълно унищожение" на обсадения град Мариупол и изрази опасения, че "това ще бъде още по-лошо от Буча".

Пентагонът: Украйна получи изтребители и резервни части

Освен това европейският представител заяви, че очаква преговорите между Русия и Украйна да приключат до есента на тази година.
БТА