Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че вижда масирано струпване на руски войски, които се готвят да атакуват страната му, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Сега практически цялата боеспособна част на руската армия е съсредоточена на територията на нашата държава и в граничните райони на Русия", заяви Зеленски по време на вечерното си видеообръщение, публикувано в Телеграм. По думите му руската страна е "събрала почти всички и всичко, което е способно да се бие с нас".
 


Зеленски каза, че въпреки твърденията на руснаците, че нанасят удари само по военни обекти, те продължават да атакуват жилищни райони и да убиват цивилни граждани.

"Руската армия в тази война се записва завинаги в световната история като най-варварската и нечовешка армия в света", каза Зеленски, цитиран от АП.

Украински командир от Мариупол: Това са последните ни часове

По думите му ситуацията в Мариупол остава непроменена и е "възможно най-тежка". Президентът на Украйна заяви, че руската армия блокира всички опити за създаване на хуманитарни коридори от града.

Зеленски каза още, че Кремъл не е отговорил на предложението за размяна на Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин, за защитниците на Мариупол.

Дежа вю: Руският огън в Украйна и Афганистан изстуди международните отношения

Украинският президент повтори призивите си за повече оръжейни доставки за Украйна. "Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията на Руската федерация, вече щяхме да сме приключили тази война", каза Зеленски.

"Морален дълг" на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги предоставят, посочи Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.
БТА