Русия опъна като струни международните отношения с нахлуването си в Украйна и Афганистан
В края на 70-те години на XX век СССР има дипломатически контакти с над 130 държави. Голяма част от тях са от т. нар. развиващи се държави. СССР ги подпомага икономически и научно-технически, като им отпуска кредити и участва в подготовката на компетентни професионалисти за народното стопанство. Предимно в Югоизточна Азия и Африка се изграждат промишлени и селскостопански предприятия.

Към края на това десетилетие взаимоотношенията на Съветския съюз с редица държави се изострят, заради съветската политиката в Афганистан. През 1978 г. властта в централно-азиатската държава се променя след военен преврат и на политическата сцена се изкачва Народнодемократичната партия. Ръководството на партията иска от СССР военно съдействие на революционното движение.

Талибаните плашат света с икономически бежанци

Съветските лидери са на различни мнения по този въпрос. Те ясно разбират, че с подкрепата на революцията в Афганистан ще разрушат международните отношения. Според министъра на външните работи Андрей Громико всички положени усилия „през последните години в името на разведряването на международните отношения, съкращаването на въоръженията и какво ли още не, ще отидат на вятъра. Китай, разбира се, ще получи прекрасен подарък. Всички необвързани държави ще се обърнат срещу нас”. Громико все пак насърчава военните действия.

Съветските представители подозират, че има американско съдействие за растящото фундаменталистко движение в Афганистан, така в очите им Афганистан се превръща в новата територия, на която се осъществява съветско-американско съперничество. Освен това войските на САЩ навлизат в Персийския залив, което се превръща в поредния довод за поемане на съветски курс към Афганистан.

Декември 1979 г. в Афганистан стъпват съветските войски. 43 години по-късно - на 24 февруари 2022 г. Русия започва военна операция в Украйна.

Русия започна военна операция в Украйна

"Специалната военна операция в Донбас е мярка, която бяхме принудени да предприемем", заяви руският президент Владимир Путин, според когото Москва просто не е получила друга възможност.  "Русия е била изложена на такива рискове в сферата на сигурността, че просто не е било възможно да се реагира с други средства", поясни Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че целта на военната операция е "Украйна да бъде демилитаризирана". Той отбеляза, че руската специална операция в Донбас се провежда, за да се даде възможност на украинците сами да изберат бъдещето си, "след като се освободят от потисничеството на сегашния режим".

Съветският партиен функционер Алексей Черняев пише в дневника си по повод решението на СССР да навлезе в Афганистан: „Не смятам, че някога в историята на Русия, дори по времето на Сталин, е имало период, когато толкова съществени решения са взимани без помен от обсъждане и размисъл. Навлязохме в много опасен етап, когато управляващите не разбират какво правят и защо го правят”.

По това време съветската информационна агенция ТАСС разпространява, че нахлуването в Афганистан е предизвикано от „изключително сложни условия, заплашващи постиженията на Афганистанската революция и интересите на сигурността на нашата държава”.

Събитията провокират международната общественост, която реагира остро на съветското присъствие в Афганистан. Действията на СССР в Афганистан водят до свикването на извънредна сесия на Генералната асамблея на ООН. На това събрание дейността на Съветския съюз е формулирана като нарушаване на суверенитета на държавите от „третия свят”.

Участието в афганистанската война ограничава контактите на СССР със страните от Западна Европа и САЩ. Не по-различно е положението на международната сцена почти половин век по-късно. САЩ, Европейският съюз, Великобритания, Япония, Нова Зеландия и Австралия се противопоставят изключително силно на действията на Русия в Украйна, предприемайки строги санкции, за да се отслаби руската икономика и да се почувстват последиците от войната в Украйна. В обсега на санкциите попадат руски медии, държавни предприятия, банки, политици, олигарси, включително Владимир Путин и семейството му. Редица страни гонят руски дипломати, подозирайки ги в шпионаж в полза на Русия. Реципрочно отговарят от Москва.

Япония замрази активите на 398 руснаци, сред които дъщерите на Путин

Никоя държава, нито съюз не се включва във войната в Украйна, но пък подкрепят страната с хуманитарна и военна помощ.

Един от примерите, който показва охлаждането между Съветския съюз и САЩ е отказът на Сената на САЩ да ратифицира подписания със СССР договор за ограничаване на надпреварата в стратегическото въоръжение (САЛТ-2). Причината за този отказ става не само нахлуването в Афганистан, но и откриването на бойна бригада на съветските войски в Куба.

Изострянето на отношенията между САЩ и СССР проличава също, и когато американците обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Четири години по-късно Източният блок отказва да присъства на игрите в Лос Анджелис.

След нахлуването на Русия в Украйна, УЕФА реши, че финалът на Шампионска лига няма да се проведе в Русия. Срещата ще бъде в Париж.
Финалът бе планиран за 28 май на стадиона "Газпром Арена" в Санкт Петербург.

Само няколко дни, преди СССР да предприеме действия в Афганистан, НАТО взема решение да разположи 108 нови ракети „Пършинг II“ и 464 ракети „Круз“ в Западна Европа. Разбира се, това не се е случайно, а в отговор на разполагането на ново поколение ракети със среден радиус на действие в Украйна. Уж се сключват договори за ограничаване на ядреното оръжие, а в същото време Източният и Западният блок не спират да се въоръжават и да демонстрират новите си разработки.

България ще предостави хуманитарна помощ за Афганистан и Йемен

Северноатлантическият съюз разгърна допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на Алианса. „НАТО е в разгара на много фундаментална трансформация“, която ще отразява „дългосрочните последици“ от действията на руския президент Владимир Путин в Украйна, казва генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Международната организация за военно сътрудничество работи по планове за постоянно военно присъствие по границата си в опит да се бори с бъдеща руска агресия.

Русия успя да опъне като струни международните отношения, използвайки страха от ядрена заплаха. Окупирането на АЕЦ Запорожие и АЕЦ „Чернобил“, подклаждаше страховете от ядрена атака.

Зеленски: Светът да се подготви за възможна руска ядрена атака

В тези сложни времена Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят към НАТО. Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към ръководения от САЩ военен съюз, Русия ще трябва да засили отбраната си в региона, включително чрез разполагане на ядрени оръжия.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и военновъздушни сили в района на Балтийско море, за да възстанови военното равновесие.

Пълната изолация на Русия се оказа невъзможна

Президентът Владимир Путин каза, че Русия е готова да си сътрудничи с всички партньори, които проявяват готовност, и няма да се затваря. "Няма да се изолираме. В днешния свят не е възможно да изолирате някого изцяло, със сигурност не и огромна държава като Русия. Ето защо ще работим с онези наши партньори, които желаят да си взаимодействат с нас", каза той.

А желаещи да си сътрудничат с Русия има. За разлика от 80-те години, когато войната в Афганситан успя да изстуди отношенията между СССР и Китай, днес нещата стоят по друг начин. Китай обяви, че е против изключването на Русия от срещата на върха на Г-20 заради войната в Украйна. Китай не критикува руската инвазия и не налага санкции. Вместо това призова всички страни да деескалират напрежението и обвинява САЩ, че са ускорили войната, като са подкрепили разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Индия се възползва от ограниченията, наложени от Запада, и подкрепи руската икономика, като купи евтин руски петрол, а сега се насочва към въглищата. Вносът на въглища от Русия за Индия през март 2022 г. възлиза на 1,04 милиона тона - най-високото ниво от януари 2020 г.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции срещу Русия за "аморални и безсмислени", заради което страната му не се е присъединила към антируските ограничителни мерки.

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич посочи, че въпреки натиска от Запада и статута на кандидат за ЕС Сърбия няма да се присъедини към антируските санкции, защото на карта са заложени държавните интереси на Белград. А причината е, че Сърбия е почти напълно зависима от руския газ, който получава на специална по-ниска цена.

Турция се опитва да поддържа баланс в отношенията си с Украйна и Русия в момент на война. На нейна територия се състояха преговори между двете страни.

Най-специални и близки се оказаха отношенията между Русия и Беларус
, а последната стана известна като страна-съюзник на Москва в инвазията в Украйна. Дни преди Русия да влезе в Украйна Путин се обърна към президента на Беларус Александър Лукашенко с думите: Ще участваме заедно в едно от най-важните събития за военното ни сътрудничество". Русия разположи руски военни в Беларус, а Западът обвинява Беларус, че подкрепя действията на Путин в Украйна. Така Беларус също попадна под обсега на санкциите.

Путин: Икономическият блицкриг на Запада срещу Русия се провали

"Очевидно е, че в последно време главен негативен фактор за икономиката беше поредният санкционен натиск на западните страни", каза Путин. Според него те са очаквали финансово-икономическата обстановка в страната бързо да бъде подкопана, да се предизвика паника на пазарите, колапс на банковата система и мащабен дефицит от стоки по магазините. 

"Но вече можем да кажем с увереност, че тази политика спрямо Русия се провали", изтъкна държавният глава. Освен това, по думите му, санкциите не са подминали техните инициатори, тъй като се наблюдава растеж на инфлацията и безработицата, влошаване на икономическата динамика в САЩ и европейските страни, спад на жизненото равнище на европейците и девалвация на техните спестявания.

Ситуацията в икономиката на Русия се стабилизира, курсът на рублата се връща към равнищата от началото на февруари, възстановяват се запасите от стоки в търговските вериги и равнището на търсенето, отбеляза Путин.

Руската инвазия в Украйна стана причина за най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война и накара западните държави да преосмислят отбранителната си политика. Близо 5 милиона бежанци са напуснали Украйна за по-малко от два месеца.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

Войната в Афганистан предизвика същата бежанска криза, а последиците се усещат до днес. Близо 50 години по-късно хората в Афганистан продължават да търсят начин да напуснат страната, за да се спасят.