/ iStock/Getty Images
Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че 4 869 019 украинци са напуснали страната след нахлуването на Русия през февруари - с 32 574 повече от общия брой в събота, предава AFP, цитирайки изказването на Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в неделя:

„Докато християните празнуват Възкресение в тази мрачна Великденска неделя, ние трябва упорито да се надяваме, че в идните дни, месеци и години методите и езикът на войната няма да надделеят над тези – по-трудни, по-сложни – които водят до мир“, заяви той.

В допълнение към избягалите 4,9 милиона украинци, още 215 000 студенти и работници мигранти (които са граждани на други нации) също са напуснали Украйна от началото на войната, съобщи ООН. Някои допълнителни статистически данни за бежанската криза от ООН, чрез последния доклад на AFP:

* Близо две трети от всички украински деца са били принудени да напуснат домовете си, включително тези, които остават в Украйна.

* Близо шест от 10 украински бежанци, или 2,76 милиона, са влезли в Полша.

* Общо 738 862 украинци са влезли в Румъния, много от които са преминали от Молдова.

* Други 484 725 бежанци са се озовали в Русия.

* Общо 458 654 украинци са влезли в Унгария.

* Международният офис на ООН за миграцията изчислява, че 7,1 милиона души са напуснали домовете си, но остават в Украйна.