00:18 Международната агенция за атомна енергия призова за защита на Чернобил


Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова за "максимална сдържаност" за защита на ядрените обекти в Украйна, след като се появиха новини за боеве около Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света.

Световният орган, който насърчава използването на ядрената енергия за мирни цели заяви, че следи ситуацията в Украйна със "сериозна загриженост".

От МААЕ казаха, че са били информирани от украинските си колеги, че руските сили да са поели контрола над бившето ядрено съоръжение, но не се съобщава за жертви или разрушения.

Генералният директор на МААЕ Мариано Гроси заяви, че е от "жизненоважно значение" работата на ядрените съоръжения в зоната на забрана на Чернобил "да не бъде засегната или нарушена по никакъв начин".

00:09 Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна

Руският президент Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон проведоха сериозен и откровен телефонен разговор, посветен на военната операция на Москва в Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес.

В рамките на този разговор президентът Путин "даде подробно обяснение за причините", които накараха Москва да предприеме тази операция, заяви Кремъл в комюнике.

Президентът Макрон призова президента Путин "незабавно да прекрати" офанзивата на руската армия в Украйна, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

"След като разговаря с президента на Украйна и след съгласуване с него президентът (Макрон) се обади на Владимир Путин, за да поиска незабавното прекратяване на руските военни операции, като припомни, че Русия се излага на риска от сериозни санкции", изтъкна Елисейският дворец.

Путин  и Макрон
БГНЕС


23:48 ч. US служител в сферата на сигурността: Руските сили напредват към Киев

Руските сили напредват към украинската столица Киев и още руски войници продължават да навлизат в Украйна, заяви американски служител в сферата на сигурността, предаде Ройтерс.

Служителят, който сподели с Ройтерс тази информация, поиска да остане анонимен. Според него досега Русия е изстреляла над 160 ракети по цели в Украйна.

Русия иска да блокира Киев и да създаде наземен коридор с Крим и Приднестровието, заяви украинската армия, цитирана от Ройтерс.

Украинските сили се сражават с Русия на три фронта, след като Москва започна настъпление срещу Украйна по земя, море и въздух.

23:05 ч. Молдова обяви извънредно положение

Молдова обяви извънредно положение за 60 дни заради ситуацията в Украйна. Решението е взето на заседание на парламента на 24 февруари.

Мерките, които трябва да предприемат властите, на заседанието на парламента представи министър-председателят Наталия Гаврилица. Говори се за 20 мерки, включително ограничения за движение. Тя отбеляза, че правителството ще прибегне до тези мерки само в спешни случаи, съобщава newsmaker.md

По време на извънредното положение бе предложено въвеждане на специален режим за влизане и излизане от/в страната и установяване на специален режим за използване на въздушното пространство. Властите също така ще предприемат мерки за управление на притока на мигранти и осигуряване на безопасността на бежанците от Украйна.

22:49 Европейският съвет одобри нови санкции срещу Русия

Европейският съвет одобри тази вечер нови санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Те включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресиясрещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките.

22:33 ч. Руски военно-транспортен самолет се разби, екипажът загина

Руски военно-транспортен самолет се разби в западната част на страната в близост до украинската граница, всички членове на екипажа са загинали, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Катастрофата във Воронежка област беше потвърдена от говорител на министерството. Тя се дължи на технически проблеми, съобщават местните власти, цитирани от руски медии.

Инцидентът се случи в момент, в който руската армия води мащабна операция в съседна Украйна, отбелязва АФП.

22:11 ч. 57 убити и 169 ранени, след като Русия започна инвация в Украйна

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи, че 57 души са убити и 169 души са били ранени днес, след както Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна, предаде Ройтерс.

Отделно министерството на отбраната на страната каза, че продължават тежките бомбардировки в източната част на Донецкия район.

Няколко хиляди украинци са преминали в съседните страни, основно в Молдова и Румъния, докато според оценките около 100 000 са избягали от домовете си в самата Украйна след руската инвазия, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс. Цифрите са на база данни от националните власти и от персонала на комисариата и партньорски агенции.

Канада санкционира 58 физически лица и компании в отговор на руската инвазия в Украйна

Канада санкционира 58 руски физически лица и компании в отговор на руската инвазия в Украйна, обяви днес премиерът на страната Джъстин Трюдо, предаде Франс прес.

Санкциите са насочени срещу членове на руския елит, срещу големи руски банки и срещу членове на Съвета за сигурност на Русия.

"Ще преустановим действието на всички разрешителни за износ за Русия", допълни Трюдо и определи руската инвазия в Украйна като огромна заплаха за сигурността и мира по света.

21:00 ч. Борис Джонсън обяви санкции срещу над 100 руски физически лица и компании

Британският премиер Борис Джонсън обяви санкции срещу над 100 руски физически лица и компании след инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Като цяло ще наложим замразяване на активите на нови над 100 юридически и физически лица, допълнително към стотиците, които вече обявихме", каза Джонсън пред парламента.  

"Това включва всички големи производители, които подкрепят военната машина на (президента Владимир) Путин. Освен това забраняваме (достъпа - бел. ред.) на "Аерофлот" до Великобритания", заяви Джонсън.  

Активите на руския авиопревозвач ще бъдат замразени и ограниченията означават, че ще му бъде забранено да извършва полети до Обединеното кралство. 

По думите му руски банки ще бъдат изключени от финансовата система на Лондон. 

20:45 ч. Байдън: Путин избра войната, той и неговата държава ще си понесат последствията 

Президентът на САЩ обяви икономически санкции и рестрикции върху износа към Русия по време на извънредно изявление от Белия дом.

"Путин избра пътя на тази война в Украйна и той и Русия ще понесат последиците на новите санкции", заяви държавният глава, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът допълни, че Русия е предприела с нищо непредизвикано нападение срещу Украйна и че действа до голяма степен, както САЩ са го предвидили, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че САЩ ще ограничат способността на Русия да правят бизнес в долари и че четири допълнителни руски банки ще бъдат санкционирани.


20:00 ч. Украинското президентство: Русия е поела контрола върху АЕЦ „Чернобил“

Русия, която извършва от сутринта инвазия на Украйна, пое контрола върху ядрената централа "Чернобил", където през 1986 г. беше най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика, предадоха световните агенции, като се позоваха на украинското президентство.

"След ожесточени сражения, ние изгубихме контрола върху обекта Чернобил", заяви Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство. Киев по-рано съобщи, че се водят сражения близо до депо за ядрени отпадъци на обекта.

"Невъзможно е да се каже сега дали ядрената централа "Чернобил" е безопасна след една напълно безсмислена атака от страна на руснаците", заяви той и допълни: "Това е една от най-сериозните заплахи в Европа днес".

Чернобил
iStock/Getty Images


19:23 ч. Путин: Бяхме принудени да започнем операцията в Украйна

Специалната военна операция в Донбас е мярка, която бяхме принудени да предприемем, заяви руският президент Владимир Путин, според когото Москва просто не е получила друга възможност. Той направи това изявление днес на среща с представители на деловите кръгове.

“Просто не ни оставиха възможност да постъпим другояче”, заяви руският президент. 

"Русия е била изложена на такива рискове в сферата на сигурността, че просто не е било възможно да се реагира с други средства", поясни Путин.

Владимир Путин
БГНЕС

19:00 ч. Янев: Нарочно не говорим с войнствена реторика - действията ще свършат, ще има нужда от дипломация

Пряка заплаха за страната ни от военен конфликт няма, но рисковете от икономически и социални мерки съществуват, това заяви военният министър Стефан Янев по повод случващото се в Украйна.

"Имаме сериозен въоръжен конфликт, знаете поведението на НАТО, декларациите на генералния секретар, на страните-членки, съответно на ЕС, предстои съвет на ЕС тази вечер, ще има видеоконферетна връзка на военните министри. Повтаряме решенията на НАТО, обединени в нашето единство, с нашия отбранителен потенция, така че страни-членки на НАТО да не бъдат засегнати от конфликта", посочи той. 

"Нарочно не говорим с войнствена реторика, защото нито НАТО, нито президентът Путин затварят напълно вратата за дипломация. В един момент действията ще свършат, ще има нужда от дипломация и трябва да бъдат отворени тези канали, за да се омиротвори ситуацията, когато това е възможно", каза още Янев. 

18:40 ч. Зеленски: Ако не ни помогнете сега, утре войната ще почука и на вашата врата

Руснаците превзеха военно летище, разположено на около 40 километра от Киев, призна украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес. Той обеща, че украинските сили ще си върнат отново този обект. Според него летището е било превзето от руските сили, но дебаркирането на руски парашутисти в Гостомел, където се намира летището, "е било блокирано" и украинските сили "са получили разпореждане да ги унищожат".

Той заяви, че много руски военни самолети и бронирана техника са били унищожени при изпълнение на разпореждането, но де посочи конкретна бройка, предаде Асошиейтед прес. И допълни, че неуточнен брой руски военни са били взети в плен.

Зеленски добави, че в Харков се развива трудна ситуация. Градът е на над 20 километра от границата на Украйна с Русия.

"Ако не ни помогнете сега, ако не предоставите силна подкрепа на Украйна, утре войната ще почука и на вашата врата", заяви Зеленски. "Не Украйна избра този път на войната, но Украйна предлага връщане на пътя на мира", подчерта Зеленски във видеообръщение.

[gallery]24271[/gallery]

17:50 Руските въоръжени сили твърдят, че са извели от строя 74 военни обекта на Украйна

Общо 74 наземни обекта от украинската военна инфраструктура бяха изведени от строя в резултат на удари на руските въоръжени сили, съобщи говорителят на министерството на отбраната на Русия ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Сред изведените от строя обекти се включват “11 летища на военновъздушните сили, три командни пункта, пункт за базиране на Военноморските сили на Украйна, както 18 радиолокационни станции на зенитно-ракетните комплекси на противовъздушната отбрана С-300 и Бук-М1”, заяви Конашенков. Освен това е бил свален боен хеликоптер и четири бойни безпилотни летателни апарата “Байрактар ТБ-2”.

Въоръжените сили на Русия не нанасят удари по украински градове, нито по социални обекти във военните гарнизони, добави говорителят. Той поясни, че това включва “жилищата на офицерския състав, жилищни домове и казарми, за да се избегнат загуби сред украинските военнослужещи и членове на семействата им”. 



17:15 ч. Протест пред руското посолство у нас заради нападението в Украйна

Протест пред руското посолство у нас. Причината е нападението от страна на Русия в Украйна. 

Организаторите отправиха призив за подкрепа на мероприятието към руснаците в страната, към българите, както и към "всеки, който го е грижа, към всеки, който подкрепя Украйна и към всеки, който е против войната".

17:00 ч. Тежки сражения се водят в района на АЕЦ „Чернобил“

Сражения се водят близо до депото за съхранение на ядрени отпадъци на атомната централа в Чернобил, където руските сили са проникнали от Беларус, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на съветника на украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко.

"Войските на окупаторите влязоха от Беларус в зоната на централата Чернобил. Членовете на Националната гвардия, които защитават депото, им оказват упорита съпротива", заяви съветникът в "Телеграм". В Чернобил през 1986 г. стана голяма ядрена катастрофа, припомнят агенцията.

Малко след това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските военни жертват живота си, за да избегнат повторение на ядрената катастрофа отпреди повече от 30 години.

Същевременно Антон Герашченко предупреди, че ако "депото за ядрени отпадъци бъде разрушено при артилерийски удари на противника, радиоактивният прах може да покрие Украйна, Беларус и страните от ЕС".
 



16.50 В Киев е издадено предупреждение за въздушен удар
 
Издадено е предупреждение за въздушен удар в Киев, това съобщава CNN.

Местните власти призоваха всички граждани да се укрият в бомбоубежищата.

Четири станции на киевското метро работят в режим на бомбоубежище, каза кметът на Киев Виталий Кличко. Това са Академгородок, Нивки, Святошин и Житомир. Текстът е публикуван в официалния сайт на община Киев и гласи: Четири станции на червения клон на метрото, където по организационни причини влаковете не се движат сега, са отворени, за да могат жителите на Киев да ги използват като подслон в случай на въздушна тревога.

Градските власти в Киев въведоха и комендантски час от днес, съобщи в Telegram кметът на украинската столица. "Той ще бъде в сила от 22:00 до 7:00 ч. Това е принудителна стъпка, но в настоящите условия на военна агресия и военно положение, е необходима за сигурността на жителите на столицата", каза той.

 


16:20 Външното ни министерство с важна информация за всички българи в Украйна

От Външното ни министерство публикуваха важна информация за българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани. 

Те могат да осъществят връзка и с дирекция ,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg

Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация: три имена; телефон за връзка; местонахождение (населено място и адрес); вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

Вижте повече ТУК


16:00 ч. Киев след руската инвазия: Кадри от площад Майдан (НА ЖИВО)

Изглед на площад Майдан в Киев след руската инвазия. С такъв текст агенция Ройтерс публикува в Туитър видео, на което се виждат кадри на живо от столицата на Украйна. 

 


15:30 Българският парламент излезе с обща декларация за Украйна

Депутатите излязоха с обща декларация и позиция за военния конфликт в Украйна. Това потвърди пред медиите в кулоарите на парламента и премиерът Кирил Петков, който присъства на заседанието на НС за кратко. 

"Да се обединим и да покажем обща българска позиция", призова ги от трибуната по-рано премиерът Петков. Той се обърна към Народното събрание по време на дебатите в пленарната зала по проект на декларация по повод военните действия в Украйна. По думите му, в този момент няма вариант да не бъдат наложени санкции от Европейския съюз.

И така 47-ото Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

15:00 Украински военен самолет се разби край Киев, има загинали

Украински военен самолет се разби край Киев, заяви Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. По данни на службата при инцидента са загинали 5 души.

Службата за извънредни ситуации съобщи, че на борда на самолета е имало общо 14 души и че всички смъртни случаи са причинени от пожар, който е започнал след аварийното кацане на самолета.  

14:32 Расте броят на българите, които искат да напуснат Украйна

Към момента над 300 български граждани са потърсили помощ за евакуация, като продължават обажданията от тяхна страна към Ситуационния център на МВнР и двете ни дипломатически представителства в Украйна. Te ще трябва да се придвижат сами до някой граничен пункт, където ще им бъде оказано съдействие. Въздушното пространство над Украйна остава затворено. Къдет трябва да отидат желаещите евакуация - ВИЖТЕ ТУК.


14:24 Руски сили са проникнали в Киевска област откъм Беларус

Руски сили са проникнали в Киевска област откъм Беларус
, за да осъществят нападение с ракети "Град" срещу военни обекти, съобщиха в комюнике украинските граничари, цитирани от Франс прес.


Журналист на АФП е видял няколко хеликоптера без опознавателни знаци да летят в група на малка височина над предградията на украинската столица Киев.

Рано тази сутрин, още преди изгрев слънце, Русия започна военна операция в Украйна
БГНЕС


14:10 Кремъл: Руската военна операция в Украйна ще продължи колкото е необходимо

Кремъл заяви, че военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните „резултати“ и нейната „целесъобразност“, предаде Франс прес.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза също пред журналисти, че Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. „Продължителността (на операцията) ще се определя от нейните резултати и нейната целесъобразност. Тя ще бъде определена от главнокомандващия“ въоръжените сили, президента Владимир Путин, каза Песков. Той добави, че руснаците подкрепят военните действия на страната си. 

Говорителят увери, че Москва не се опитва да извърши "окупация" на Украйна и че бъдещето остава "въпрос на избор на украинския народ".

„В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена и прочистена от нацистите“, каза говорителят на Кремъл.


14:00 Близо 30% ръст на цените на газа в Европа в първия ден на военните действия

Цената на природния газ в Европа се повиши с 29,30 процента
, показват данните на международната борса ICE.

Мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия в момента се търгуват за 114,90 евро за мегаватчас, като пикът бе отчетен в началото на деня - 120 евро за мегаватчас.

Поскъпване има и на газовата борса у нас. На "Газов хъб Балкан" повишението в сегмента "ден напред" е с 9,59 процента, съобщи БТА.

13:50 Украйна съобщи за убити руски военни и унищожена бойна техника

Украинските военни обявиха, че са унищожили четири руски танка на път в източната част на Украйна, близо до град Харков, и че са убили 50 войници от руските сили в Луганска област, предаде Ройтерс.

Също така властите в Киев информират, че силите им са свалили шести руски самолет, също в източната част на страната.

Русия отрича съобщенията, че нейни самолети или бронирана техника са били унищожени.

Украйна
БТА


13:30 Последна информация за броя на загиналите в конфликта

Най-малко 18 души са загинали в украинския град Одеса при ракетно нападение, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.


По-рано през деня излезе информация за загинали над 40 украински войници и около 10 цивилни в първите часове на руската инвазия в Украйна. Информацията беше съобщена от помощника на президента Володимир Зеленски.


13:00 Поредна експлозия в Киев

Експлозия отекна в украинската столица Киев около обед местно време (10 ч. по Гринуич), съобщи кореспондент на Ройтерс. Това беше един от поредица взривове, която започна, след като Русия предприе военната си операция в Украйна.

Представител на украинското вътрешно министерство съобщи, че командните центрове на украинските военни в няколко града, включително Киев, са станали мишена на ракетни удари, отбелязва Ройтерс.

12:40 НАТО: Русия заплашва евроатлантическата сигурност

Действията на Русия заплашват евроатлантическата сигурност. Това се казва в изявление на НАТО. Северноатлантическият съюз разгръща допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на алианса.

Северноатлантическият Съвет решително осъжда военната операция на Русия срещу Украйна. Той призовава Москва незабавно да прекрати военните действия срещу Украйна и да изтегли своите войски.

Снаряд падна върху жилищен блок в Харков (СНИМКИ)

11:40 Украйна скъса дипломатическите си отношения с Русия

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

"Украйна вече издава оръжия и ще ги издава на всеки, който иска да защити нашата земя", заяви  Зеленски по време на брифинг.


11:23 Зеленски заповяда на армията на Украйна да нанася максимални загуби на руските войски


Това гласи съобщение на страницата на сухопътните войски на Украйна, предаде агенция УНИАН.

"Ситуацията е под контрол. Руските войски дават жертви", се казва в съобщението.

Съобщава се, че в зоната на операцията на обединените сили са свалени пет самолета на руските въздушно-космически сили и два хеликоптера, поразени са два танка и са унищожени няколко камиона на руската армия.

Украйна
БТА

 

11:01 Украйна съобщи за загинали и ранени при руски обстрел


Седем украински войници са загинали при въздушните удари през първите няколко часа от руската инвазия в Украйна, съобщи вътрешното министерство в Киев, цитирано от ДПА. Отделно от това се съобщава за 15 ранени войници и 19 в неизвестност. Мост над река Ингулец е разрушен.

Междувременно руски танкове са преминали на украинска територия в Луганска област, по данни на украинската служба за гранична охрана.

Танковете са забелязани в района на общините Красна Таливка, Милове и Хородишче.


11:00 Русия е навлязла 5 км. навътре в Украйна

Руските войски са преминали границата на Украйна в северната част на Харков и Чернигов региона, като са навлезли 5 км. в украинска територия. За това съобщи съветник на Офиса на президента на Алекс Арестович, цитиран от украинската UA News. Междувременно военните власти съобщиха, че са свалили шести руски самолет в района на Донецк. Отново по тяхна информация руски танкове са били поразени в Харков. Русия не потвърждава данните.

10:10 Жозеп Борел: Един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война

"Това е един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война насам", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел. Русия е изправена пред "безпрецедентна изолация" заради нападението си над Украйна и ще бъде засегната от "най-строгите санкции", които ЕС някога е налагал", каза още той.

"Това не е въпрос на блокове. Това не е въпрос на дипломатически игри за надмощие. Това е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за бъдещето на нашата глобална общност", каза той в излъчено изявление.

Украйна
БТА

 

10:05 ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

"Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва". Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика, ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС", добави Борел.

Фон дер Лайен осъди "варварската атака" срещу Украйна, предприета от Русия с "цинични оправдания".

10:00 Зеленски: Путин иска да унищожи Украйна, но украинските военни му дават достоен отпор

Това заяви във видеообръщение чрез Фейсбук държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, предаде агенция УНИАН.

Зеленски
БТА

Зеленски подчерта, че Украйна е обект на "атаки не само с бомби, но и с фейкове". "Важно е да се получава истината от официални източници. Днес Русия започна нахлуване в Украйна. Путин започна война с Украйна, с целия демократичен свят. Той иска да унищожи моята държава. Той иска да унищожи нашата държава и всичко, което сме градили и заради което живеем", изтъкна Зеленски.

Украинският лидер се обърна към всички свои сънародници и на първо място към украинските военни, които "вече понесоха първия удар на врага и дават достоен отпор". "Знаем цялата сила на Въоръжените сили на Украйна. Вие сте мъжествени. Вие сте несъкрушими. Вие сте украинци", каза Зеленски.

9:50 Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България
 

Радев среща
БГНЕС


Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове - като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на държавните институции, която бе спешно свикана във връзка с военните действия в Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо - във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо", категоричен бе Радев. Той информира още, че рязко е скочил броя на хората, които търсят евакуация в България. От своя страна Кирил Петков заяви, че е в ход операция за сухопътна евакуация, тъй като въздушното пространство на Украйна е затворено.

"За нас е важна и съдбата на нашите сънародници в Украйна. Броят на хората, които търсят евакуация надхвърля 4 000. Ще направим всичко възможно да бъдат евакуирани тези хора. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, както и към всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България: Ние сме отворени и ще направим всичко възможно не само по един безопасен начин да бъдат безопасно транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата им необходима помощ", допълни президентът.Руски военнослужещи са пресекли административната граница между Херсонска област и окупирания Крим, съобщи агенция УНИАН.

9:01 Руската армия навлиза с танкове в Украйна през Крим

Това показва и видео, което е публикувано от Държавната гранична служба на Украйна. На него се вижда навлизането на танкове и друга бойна техника.

 

Снимката е илюстративна
iStock/Getty Images


"В момента се регистрира движение на военно оборудване през административната граница от полуострова. Напомняме ви, че в границите на Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска област се извършват нападения срещу гранични части, граничари и контролно-пропускателни пунктове с използване на артилерия, тежка техника и стрелково оръжие", се казва в изявлението.
9:00 Президентът на Украйна иска световна коалиция срещу Путин

 

Украйна
БТА

Светът трябва да състави коалиция срещу Путин, която да принуди Русия да спазва мира, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БТА.

"В момента ние изграждаме антипутинова коалиция", заяви Зеленски след телефонни разговори с лидерите на САЩ, Обединеното кралство и Германия.
"Светът трябва да застави Русия да спазва мира", добави той.
8:50 Русия засилва опитите си да превземе Украйна


За десант на руската армия над Мариопул и Одеса, съобщава NOVA. Медията цитира щатски сенатор в комисията по разузнаването, който твърди, че Русия се опитва да спусне парашутисти над летището в Киев за да го превземе.

В редица украински градове горят инфраструктурни съоръжения, включително летището в Чугуево, летищата в Херсон и Ивано-Франковск
, предаде UNN.

Според очевидци в Херсон летището в града гори. Потребители на Telegram - канали съобщават, че в покрайнините на Харков гори военното летище Чугуев.

Тази сутрин е атакувано и гори и летището в Ивано-Франковск.

В град Нежин (Черниговска област) беше обстрелван командно-контролният пункт на SES. В резултат на обстрела са ранени трима спасители.


8:30 Украйна обяви, че е свалила първия руски самолет, Русия отрича


Системата за противовъздушна отбрана на Украйна е унищожила руски самолет, съобщи UA News, като се позова на военните власти.

 

Украйна
БТА

Малко след това украинската армия съобщи, че пет руски самолета и един руски хеликоптер са свалени в Луганска област, предаде Ройтерс.

Русия обаче отрече тези твърдения. От министерството на отбраната съобщиха, че са успели да заглушат противовъздушната отбрана на Украйна и инфраструктурата на авиационните бази са изведени от експлоатация.

8:10 Радев свика среща на държавните институции заради военните действия в Украйна

Във връзка със ситуацията в Украйна, президентът Румен Радев свика среща на държавните институции, която е започнала в 8.00 часа.

В срещата участват председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.


8:00 МВнР търси начини за евакуация на българите, които искат да напускат Украйна

102 души са заявили желание за евакуация от Украйна, като 10 от тях са от тази сутрин, съобщи в ефира на NOVA Митко Димитров, говорител на МВнР. От външно министерство призоваха хората да останат в домовете си в Украйна, за да имат връзка с тях българските власти.

"Има голяма паника в Киев, в част от страната няма ток. В Одеса няма паника, там няма и данни за желаещи за евакуация", допълни Димитров. "По-късно през деня ако обстановката позволява ще се търси начин за евакуация на българите, вероятно няма да е възможно по въздушен път, тъй като въздушното пространство е затворено", каза още говорителят на МВнР.

По думите му ще се търсят опции за сухопътна евакуация в сътрудничество с други държави.


8:00 Борис Джонсън: Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението

Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява заедно със съюзниците на Лондон да реагира решително на Русия, която в четвъртък започна специална военна операция за защита на населението на Донбас. Той добави също, че е обсъдил следващите стъпки с украинския президент Володимир Зеленски.

Джонсън заяви, че е възмутен от ужасния развой на събитията в Украйна.

Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят следващи стъпки, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението, като предприе непредизвикана атака срещу Украйна", заяви премиерът в Twitter.

07:40 Войски и военна техника са влезли в Украйна от Беларус

По информация на CNN войници начело на колона от военни превозни средства са влезли в Украйна от граничен пункт с Беларус.

Във видеоклип, заснет на граничния пункт Сенковка, Украйна, с Веселовка, Беларус, се вижда, че колоната влиза в Украйна около 6:48 часа местно време.

През последните седмици Русия е събрала значителен брой войници, превозни средства и танкове в Беларус близо до границата с Украйна. През това време двете страни проведоха съвместни военни учения на територията на страните, както и в близост до беларуско-украинската граница.

07:15 Москва: Руската армия не нанася удари по украински градове и населението не е застрашено

Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. Целта е военната инфраструктура на страната, която се поразява с високоточни оръжия. Това заяви министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.


"С прецизни средства за поразяване се изваждат от строя военна инфраструктура, обекти от противовъздушната отбрана, военни летища, авиация от Въоръжените сили на Украйна", посочи ведомството.


7:00 ч Българското външно министерство осъди "военната агресия на Русия"

Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна. Това заяви външният ни министър Теодора Генчовска, след като президентът Владимир Путин стартира военна операция в Източна Украйна. “Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право”, заяви още Генчовска чрез Туитър профила си рано тази сутрин.

Генчовска отмени и посещението си в Украйна. Тя трябваше да проведе разговори с украинските власти заедно с външните министри на Литва, Латвия и Естония и мисия на ОССЕ. Причина за отмяна на дипломатическата мсия на министър Генчовска е напрегнатата ситуация в Украйна и съпътстващите я рискове, съобщиха от външно министерство.

6:55 Украйна обяви военно положение

Украйна въвежда военно положение, обяви президентът на страна Володимир Зеленски. Очаква се окончателното решение за това да бъде взето на извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната.

От полунощ тази нощ влезе в сила и извънредното положение в страната.

Във видео съобщение, публикувано във Facebook, след като руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция срещу Украйна, Зеленски  добави, че е разговарял по телефона с президента на САЩ Джо Байдън.



Конкретната тема на разговорите ще стане ясна по-късно

6:54 Над Киев вият сирени, властите зоват гражданите незабавно да влязат в укрития

Властите в Киев са призовали гражданите незабавно да намерят укрития
, за да се скрият от руските ракети.

Над столицата вият сирени, съобщава още украинската медия UA. Хиляди граждани на Киев изпълниха подземните метростанции, за да търсят убежище. Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната

 

По-рано хиляди коли блокираха основните пътни артерии, за да напуснат града. Някои от тях са се насочили и към България. Кметът на Киев Виталий Кличко призова хората да не изпадат в паника. "Украйна е нападнат от агресора. Всички, които не участват в работата на критичната инфраструктура и за поддържане на живота на града, останете вкъщи. Дръжте в готовност "спешен куфар" с необходими документи и възможно най-малко неща. Ние продължаваме да се грижим за функционирането на града", заяви Кличко.
 


В същото време военното министерство на Русия обяви, че въоръжените сили не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. "Целта е военната инфраструктура на страната, която се поразява с високоточни оръжия", заявиха от Москва.

6:30 часа Байдън: САЩ ще отговорят решително на руското нападение срещу Украйна

"Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна", заяви американският президент Джон Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс. 

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на Байдън. "Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

6:18 Украйна затвори въздушното си пространство

Въздушното пространство над цяла Украйна е затворено за цивилни полети, се казва в авиационно съобщение до екипажите, разпространено тази нощ, съобщи Асошиейтед прес. Според уебсайт за проследяване на полетите самолет Боинг 787 на израелската авиокомпания "Ел Ал" по линията Тел Авив - Торонто рязко се е отклонил от украинското въздушно пространство и е поел по обходен маршрут над Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

Единственият друг самолет над Украйна е американски безпилотен разузнавателен самолет RQ-4B Global Hawk, който извършва полет в източна посока, след като Русия обяви полетни рестрикции над част от украинската територия.

6:00 Съобщава се за първите руски ракетни удари срещу Украйна

Мощни експлозии бяха чути в украинската столица Киев, южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция срещу страната, съобщиха журналисти на Франс прес от мястото на събитието.  В столицата бяха чути най-малко две експлозии в четвъртък сутрин, последвани от вой на сирени на линейки

 
В пристанищния град Мариупол, най-голямото украинско населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко човека съобщиха на АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града. По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива са чути от журналисти на АФП.

След речта на Путин: Съобщава се за руски ракетни удари срещу Украйна

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии. За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщиха очевидци и местни медии по-рано сутринта. Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари след 5 часа тази сутрин, съобщи „Украинская правда“, цитирана от Ройтерс, като се позовава на източник от украинското вътрешно министерство.

05:25 Путин обяви началото на военна операция в Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

Той каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин обяви: Русия започва военна операция в Донецк и Луганск

Руският президент заяви, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да свалят оръжието и да си отидат у дома. Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.