Кремъл заяви, че военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните „резултати“ и нейната „целесъобразност“, предаде Франс прес.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза също пред журналисти, че Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. „Продължителността (на операцията) ще се определя от нейните резултати и нейната целесъобразност. Тя ще бъде определена от главнокомандващия“ въоръжените сили, президента Владимир Путин, каза Песков. Той добави, че руснаците подкрепят военните действия на страната си. 

Говорителят увери, че Москва не се опитва да извърши "окупация" на Украйна и че бъдещето остава "въпрос на избор на украинския народ".

„В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена и прочистена от нацистите“, каза говорителят на Кремъл.

Москва обвинява прозападните власти в Киев, че са организирали "геноцид" над рускоезичното население на Изтока с помощта на военни части, близки до крайнодесните движения в страната.

Говорителят на Кремъл обаче не отговори на въпроса дали Москва смята украинския президент Владимир Зеленски за „нацист“.

Според него решението за нападение на Украйна е "продиктувано от загриженост за бъдещето" на Русия, която седмици наред настоява пред Запада да обещае, че Киев никога няма да се присъедини към НАТО.

Говорителят спомена като цел на операцията „неутрализацията на военния потенциал“ на Украйна, която „наскоро беше силно укрепен, включително благодарение на дейността на чужди държави“.

Песков увери също, че Москва е готова да обсъди своите искания с украинските лидери, ако те са "готови да говорят за това".

Все пак според него Кремъл е "очаквал", че на руските пазари ще имат "емоционална реакция" на офанзивата срещу Украйна. „За да бъде този емоционален период възможно най-кратък, бяха взети всички необходими мерки“, каза той, макар че Московската фондова борса и рублата се сринаха в днес.

Говорителят също така смята, че "страна като Русия" не може да се окаже изолирана на международната сцена, въпреки западните заплахи.

"Разбира се, че може да имаме проблеми с редица държави. Но ние сме имали проблеми с тези държави преди", каза той.

Песков не уточни до какви граници е поставена задача да стигнат руските войски, подкрепящи двата отцепили се региона в Източна Украйна, предаде ТАСС. "Не мога да ви давам такава информация, поради военни, технологични и други съображения, свързани с тази операция. Все пак в този случай пръв и единствен първоизточник трябва да бъдат нашите военни, нашето министерство на отбраната", отбеляза говорителят на Кремъл.

Попитан дали операцията ще се ограничи до границите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Песков каза: "На въпросите ви трябва да отговорят военните". Той пренасочи към военните също въпроса за това участва ли по някакъв начин в тази операция Беларус. "Същността на операцията не ни позволява да коментираме това", отбеляза говорителят.
БГНЕС