За опашки на бензиностанциите, пред банкоматите и в супермаркетите в Одеса съобщават българи, които живеят в украинския град. „Доживяхме катастрофа. В магазините е пълно с хора, презапасяват се. Още по тъмно на бензиностанцията до нас се изви опашка. Продължава и сега. Виждам от прозореца си. Има ограничения за горивото, хората могат да зареждат до 30 литра. Мнозина искат да се евакуират, задръстване има във всички посоки“, коментира за БТА бесарабската българка Дора Костова. Тя каза, че при нужда нейния син и внука й също са готови да потеглят за България.

По-рано президентът Румен Радев каза, че около 4000 души за заявили желание да бъдат евакуирани от Украйна в България. Тъй като въздушното пространство е затворено, в момента се работи по план за евакуация по суша, допълни премиерът Кирил Петков.

ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Украйна
БТА


Евакуация обмисля и бесарабската българка Елена Волкова, която от 15 години живее в Одеса. „Намираме се в Малиновски район. Наблизо до нас има и други българи. Засега си стоим у дома със съпруга ми и дъщеря ми. Но куфарите ни са събрани. Може би ще отидем на село при родителите ни или ще тръгнем за България“.  По думите й хората са паникьосани. „Има струпване на хора в магазините, по бензиностанциите. Масово теглят пари от банкоматите. Доларът и еврото растат“, допълва Елена Волкова. 

Зеленски: Путин иска да унищожи Украйна, но украинските военни му дават достоен отпор


Украйна
БТА


Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Такава картина описва и Аня Терзивец, която също живее и работи в Одеса.

Украйна
БТА


Навсякъде цари страшна паника. Синът ми, който живее и учи в България, ме вика там, но все още не мога да осъзная, че това се случва. Събирам всички документи в една чанта", казва жената.

На граничния пункт Сигету Мармацией на румънско-украинската граница пристигнаха тази сутрин десетки граждани на Украйна, които искат да влязат в Румъния, уплашени от войната, която Русия започна през нощта, съобщава румънската телевизия Диджи 24. Кореспондент на телевизията съобщава, че цели украински семейства пристигат с автомобилите си, а някои преминават границата пеша.

"Хората, които идват на граничния пункт, са предимно туристи, дошли от цяла Европа, които бомбардировките завариха в Украйна, в (планинския курорт) Буковел. Казаха, че са чули в хотелите, в които са били настанени, какво се случва. Сега идват пеша в Румъния, избрали са да избягат от пътя на войната. Полетите така или иначе са отменени", разказва кореспондентът в Сигету Мармацией.

Молдова и Беларус затварят въздушното си пространство

Той посочва, че цели семейства от Украйна пристигат с автомобилите си в Сигету Мармацией при свои роднини. "Казват, че са дошли за неограничен период, защото в страната им има повсеместна паника, а освен това не може да се плаща с карти", разказва още кореспондентът.

В граничния град Сигету Мармацией вече са подготвени няколко бежански лагера.

През следващите дни в Румъния може да пристигнат хиляди украински граждани, отбелязва телевизията. Официалните представители в Букурещ заявиха вчера, че са се подготвили да приемат около 500 000 бежанци.

БТА